FINANCIJSKA KRIZA

NEGATIVNO IZVJEŠĆE MMF-a Prepolovljena prognoza gospodarskog rasta Njemačke, Francuska će pasti još više

EU commissioner Economic and Monetary Affairs Olli Rehn (L), EU commissioner Taxation and Customs Union, Audit and Anti-Fraud Algirdas Semeta (C) and EU commissioner for Employment, Social Affairs and Inclusion Laszlo Andor (R) give a joint press conference on May 29,2013 at the EU Headquarters in Brussels.The European Commission on Wednesday gave major economies France and Spain extra time to trim their deficits as it laid down economic targets for EU nations that desperately need growth and jobs in the fallout from the debt crisis. AFP PHOTO / GEORGES GOBET
 AFP / AFP ImageForum

PARIZ/BERLIN - Međunarodni monetarni fond prepolovio je prognozu rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini a očekuje i neznatno veći pad francuskog gospodarstva no što je dosada očekivao, prognozirajući ipak početak oporavka u obje zemlje u narednih šest mjeseci.

MMF je tako u jučer objavljenom redovnom izvješću o Njemačkoj prepolovio prognozu gospodarskog rasta u ovoj godini na samo 0,3 posto. No, "zahvaljujući snažnim domaćim temeljnim faktorima, u drugoj polovini godine očekuje se oporavak aktivnosti u Njemačkoj", procjenjuju u MMF-u.

Konstatiraju da "čvršći oporavak koči nastavljena slabost poslovnih ulaganja". Potrošnja je snažna kao i domaći temeljni faktori a provedene reforme isplatile su se kroz nisku nezaposlenost no poslovna ulaganja padaju od druge polovine 2011., ističu.

U 2014. rast će biti "neznatno niži nego što se početno predviđalo", naglasio je čelnik MMF-ove misije u Njemačkoj. Umjesto ranije prognoziranih 1,5 posto, gospodarstvo će vjerojatnije porasti "oko 1,3 posto", kazao je Subir Lall.

Konkretniju prognozu Lall je najavio u međuprognozama koje će MMF objaviti u srpnju.

Odvojeno je MMF danas snizio i prognozu rasta francuskog gospodarstva u 2013. i 2014. Sada očekuje pad aktivnosti u ovoj godini za 0,2 posto, u odnosu na ranije prognoziran pad za 0,1 posto. U idućoj godini aktivnosti bi po novoj procjeni trebale porasti 0,8 posto, u odnosu na dosada prognoziranih 0,8 posto.

Francuska mora ubrzati reforme kako bi liberalizirala gospodarstvo i smanjila troškove rada, te ponovno ostvarila rast i poboljšala konkurentnost, priopćili su danas iz misije MMF-a u Francuskoj.

U drugoj polovini godine očekuju ipak promjenu aktualnog trenda.

"Nakon znatne fiskalne prilagodbe koja je trajala tri godine, postoji prostor da se konsolidacija nastavi blažim tempom, pod uvjetom da se napori usredotoče na izdatke i da bude potpomognuta nastavkom strukturnih reformi", objavio je MMF u redovitom izvješću o Francuskoj.

"Nužno je ubrzati reforme koje je vlada pokrenula u posljednjih šest mjeseci kako bi se zatvorio taj jaz", navodi MMF u izvješću.

"Trebali bi se naći i dodatni instrumenti snižavanja efektivnih troškova zapošljavanja mladih radnika, ako ne kroz plaće onda putem ublažavanja propisa o radu na određeno vrijeme", napominju.

Upozoravaju također da Pariz mora pojačati konkurenciju na tržištima proizvoda i usluga kako bi Francuska bila konkurentnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 17:51