PRVORAZREDNI SKANDAL

Obiteljska svađa trese Francusku: Čuveni filozof se odrekao sina koji mu je preoteo Carlu Bruni

Jean-Paul Enthoven (71) ljutito je u javnosti reagirao na objavljivanje autobiografskog romana svoga sina Raphaëla
Otac i sin Enthoven i Carla Bruni
 Profimedia

Cijenjeni francuski filozof javno se odrekao svoga sina, jednako poznatoga filozofa, jer je napisao knjigu koja je, prema njegovim riječima, slomila srce njemu i njegovim bližnjima i ostavila ih da se utapaju u moru nezahvalnosti, piše The Guardian.

Jean-Paul Enthoven (71), nekadašnji partner pjevačice, manekenke i bivše prve dame Carle Bruni koja ga je ostavila zbog njegova sina Raphaëla, ljutito je u javnosti reagirao na objavljivanje autobiografskog romana svoga sina Le Temps gagné (Ušteđeno vrijeme).

- Ne volim kada se nečiji privatni život na ovakav način iznosi u javnosti. Zašto bi ja i moji najdraži morali trpjeti nečije znatiželjne poglede i ocrnjivanje. Zar netko ima pravo strgnuti maske koje je možda svatko od nas trebao u životu bez našeg pristanka, a zbog njihova vlastitog zadovoljstva, rekao je Enthoven stariji za Le Figaro.

- Kao što je Camus, kojega moj sin tako rado citira, rekao - 'čovjek bi se trebao suzdržati'.

Le Figaro je opisao da je knjiga smiješna, iritantna, talentirana i ogorčena u isto vrijeme i poručio da je stvorila neku vrstu rovovskog rata između pristaša oca i sina.

image
Raphael Enthoven
Baltel/Sipa Press/Profimedia

Obiteljska svađa dvije istaknute ličnosti je prvorazredni skandal u Francuskoj i predstavlja veliki povratak u normalan život nakon dugih ljetnih praznika i uoči početka književne sezone i novih naslova.

Showbiz i lifestyle časopis Gala nazvao je autobiografiju briljantnim romanom, poput metka u lubanji, napisavši da je autor ispričao pakao svog djetinjstva i svoju dugotrajnu emancipaciju jer je dugo bio poznat tek kao "sin svog oca".

Jean-Paul Enthoven, koji je upravo objavio vlastiti roman, kaže da je SMS porukom prekinuo svaku komunikaciju sa sinom Raphaëlom (46), urednikom na Francuskoj televiziji i radiju.

- Ja sam u žalosti. Moje srce je slomljeno. To je užasna knjiga za one, poput mene i drugih, koji su voljeli Raphaëla i koji osjećaju da se utapaju u oceanu nezahvalnosti. Nikada nisam mogao vjerovati da bi moj život, u kojemu je on imao središnju ulogu, mogao dobiti tako užasan zaokret, rekao je.

image
Raphaël i Jean-Paul Enthoven
Profimedia

Knjiga Raphaëla Enthovena na 500 stranica navodno je dobila ime po jednoj od izreka njegova oca: 'Štedi vrijeme, moraš štedjeti vrijeme'. Smještena je u, kako je opisao Le FIgaro, 'socijalistički šampanjac' pariškog mondenog 6. okruga i sadrži niz lako prepoznatljivih likova.

U njemu je i poznati filozof Bernard-Henri Lévy, čija je kći Justine bila udana za Raphaëla prije nego što ju je on ostavio zbog očeve djevojke Carle Bruni, s kojim je dobio sina.

Ističu da je Carla Bruni dobro prošla u knjizi. Opisana je kao idealna žena koja se kasnije udala za bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Francuski književni kritčari nazvali su knjigu klasičnom manifestacijom Edipova kompleksa, ocijenili su da je Raphaël metaforički ubio svog oca.

image
Carla Bruni-Sarkozy
Olivier Sanchez/Crystal Pictures/Crystal Pictures/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:24