POSLAO NACRT ZAKONA

OBAMA OD KONGRESA ZATRAŽIO ODOBRENJE ZA NAPAD 'Asad mora odgovarati za zločine!'

Obama je u subotu razgovarao i s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom
 AFP

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama poslao je u subotu u Kongres nacrt zakona službeno zatraživši odobrenje za korištenje vojne sile u Siriji kako bi se spriječila mogućnost daljnjih kemijskih napada.

'Hrvatska čeka izvješće UN-a o Siriji' Vesna Pusić o službenom stavu Vlade

Obama je u subotu razgovarao i s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom i dvojica čelnika složila su se da svijet mora poslati snažnu poruku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu da je uporaba kemijskog oružja bila neprihvatljiva, objavila je Bijela kuća.

VIDEO Obama: 'Odlučio sam. Spremni smo napasti Siriju, ali ću prvo tražiti odobrenje Kongresa'

Obama je u telefonskom razgovoru obavijestio Hollandea da će tražiti odobrenje Kongresa za vojnu akciju.

"Dvojica čelnika složila su se da međunarodna zajednica mora poslati odlučnu poruku Assadovom režimu - i ostalima koji razmišljaju o korištenju kemijskog oružja - da su ti zločini neprihvatljivi te da će oni koji krše tu međunarodnu normu biti pozvani na odgovornost", priopćila je Bijela kuća.

'Analiza dokaza može trajati i do tri tjedna'

AMSTERDAM - Potpuna procjena dokaza koje su prikupili UN-ovi inspektori koji istražuju prošlotjedni navodni napad kemijskim oružjem mogla bi potrajati do tri tjedna, rekla je u subotu organizacija zadužena za istragu.

Skupina u kojoj je devetero stručnjaka iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) i troje iz Svjetske zdravstvene organizacije doputovala je u sjedište OPCW-a u Den Haagu u subotu navečer nakon što je rano ujutro napustila Siriju.

"Dokazi koje je prikupila skupina sada će proći laboratorijsku analizu i tehničku procjenu po utvrđenim i priznatim procedurama i standardima", rekao je OPCW u izjavi. "Te procedure mogu trajati do tri tjedna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 00:51