NEOBIČAN POTEZ

Nudi 350.000 dolara za ubojstvo nosoroga, novac ide u program zaštite te životinje

Namibija svake godine izda tri dozvole za odstrel crnog nosoroga, a ovo je prvi puta da je aukcija održana izvan te zemlje
zagreb,240901cirkus medrano nosorog joe uz tigrove najopasnija zivotinja cirkusasada 'pavapostavljanje satora na velesajmufoto: srdan vrancic-zag-
 Srđan Vrančić/CROPIX

Neimenovani ljubitelj lova platio je 350.000 dolara (oko dva milijuna kuna) za jednu nesvakidašnju priliku: da sasvim legalno ustrijeli kapitalca koji pripada strogo zaštićenoj vrsti. Naime, na aukciji koju je organizirao teksaški Dallas safari klub prodana je dozvola za odstrel mužjaka crnog nosoroga – kojih je na svijetu ostalo još samo oko pet tisuća.

U teksačkom lovačkom klubu objašnjavaju kako je riječ o 'korisnom' odstrelu: iz populacije u Namibiji – gdje je oko trećina svih preostalih crnih nosoroga – uklonit će jednog starog i agresivnog mužjaka koji se više navodno ne razmnožava, a koji je opasan jer se može dogoditi da napadne mlađe životinje. Naravno, udruge za zaštitu okoliša oštro osuđuju i aukciju i obrazloženje kako je odstrel koristan, te je prikupljeno više od 80.000 potpisa za otkazivanje aukcije, ali tim zahtjevima nije udovoljeno. Aukcija je održana uz strogo osiguranje u konvencijskom centru u Dallasu.

Namibija svake godine izda tri dozvole za odstrel crnog nosoroga, a ovo je prvi puta da je aukcija održana izvan te zemlje. Prihodi od prodaje ove dozvole za odstrel idu namibijskoj vladi, a sredstva bi trebala biti utrošena na programe zaštite okoliša, tvrde u lovačkom klubu.

Međutim, neki su jako ozbiljno shvatili ovu aukciju: FBI je objavio kako istražuje prijetnje smrću koje su povezane s aukcijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:53