NIKOTINSKE VREĆICE

Novi trend među mladima u Skandinaviji zabrinuo doktore: ‘Došao nam je mladić s nabreklim penisom, požalio je...‘

Nikotinske vrećice s mokrim duhanom, popularno zvane "snus", potječu iz Švedske i vrlo su popularne u skandinavskim zemljama
Nikotinske vrećice
 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia

Zdravstveni stručnjaci u Skandinaviji zabrinuti su zbog novog trenda stavljanja nikotinskih vrećica na intimne dijelove tijela, poput anusa ili kožice penisa. Vice je izvijestio da je, prema podacima s internetskih foruma i izvješćima danskog Nacionalnog zdravstvenog instituta, sve veći broj mladih koji eksperimentira s tom tvari kako bi pokušali vidjeti kakav će efekt imati na njih.

Nikotinske vrećice, popularno zvane "snus", postale su popularne u skandinavskim zemljama. Snus, vrećica s mokrim duhanom, potječe iz Švedske i ima posebno dugu tradiciju u regiji. Istodobno, prodaja snusa ilegalna je u svim zemljama Europske unije, osim u Švedskoj. U Danskoj se riječ "snus" često koristi kao sveobuhvatni izraz za bilo koju vrećicu s duhanom ili nikotinom, stavljenu ispod gornje usne.

Vrećice se mogu činiti kao sigurnija alternativa vapingu ili cigaretama. Međutim, zdravstveni stručnjaci upozoravaju na rizike korištenja, koji uključuju iritaciju kože, ovisnost i bolest desni. Što se tiče novog trenda, stručnjaci upozoravaju da bi korištenje nikotinskih vrećica na navedenim dijelovima tijela moglo prouzročiti oticanje, peckanje i oštećenje kože. U intervju za danski mediji DR, 19-godišnji Oliver Arenshøj rekao je kako je bio znatiželjan isprobati "snus" na penisu, kako bi osjetio kakav će on utjecaj imati na njega. Odlučio je ne ponoviti taj trik, jer je jedini učinak bilo peckanje i osip sljedećeg dana. U istom članku danska zdravstvena stručnjakinja Charlotte Rømer prepričala je priču pacijenta koji se napio i zaboravio izvaditi vrećicu s nikotinom iz gaćica.

"Sljedećeg jutra probudio se s natečenim penisom, i to je bio posljednji put da je pokušao učiniti tako nešto", rekla je Rømer.

U srpnju je na snagu stupio danski zakon koji je zabranio upotrebu snusa i drugih vrećica s nikotinom tijekom školskih sati, nakon što su učenici koristili paketiće u učionicama. Danski nacionalni institut za javno zdravstvo poručio je da bio konzumacija snusa mogla dovesti do ovisnosti te bi se ljudi trebali suzdržati.

Kada osoba koristi nikotinske vrećice ispod usne, nikotin ulazi u krvotok kroz sluznice u tom području. Ista reakcija mogla bi se dogoditi ako se nikotin stavi u stražnjicu ili u kožicu, s obzirom na to da ta područja također sadrže sluznice. No, i zdravstveni instituti, poput američkog Cleveland Clinic, upozorili su da stavljanje nikotina na kožu nakon duljeg vremena može prouzročiti osip i oticanje. Dugotrajna uporaba nikotina također može prouzročiti brže starenje kože i spriječiti zacjeljivanje rana na koži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 15:16