BERLIN BJESNI

Novi diplomatski skandal Milorada Dodika: ‘To je dokaz nervoze i panike pogubljenog čovjeka‘

Odbijanje davanja suglasnost novom njemačkom veleposlaniku u BiH zemlju bi moglo stajati kandidatskog statusa za EU

Milorad Dodik

 Elvis Barukcic/AFP

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik odbio je dati suglasnost novom njemačkom veleposlaniku u toj zemlji. To bi BiH moglo stajati kandidatskog statusa za EU, prenosi Deutsche Welle. Prije dva dana održana je sjednica Predsjedništva BiH, nakon koje je srpski član Milorad Dodik najavio blokadu svih projekata na razini Bosne i Hercegovine, koji se odnose na Federaciju.

“Osim projekata za FBiH, tu ništa ne može da prođe. Ne mogu više da podržavam razvojne projekte u FBiH. Nije mi drago, ali tako moram da radim zbog patološkog odnosa druga dva člana Predsjedništva BiH prema razvojnim projektima u Republici Srpskoj”, upozorio je Dodik, nakon što su odbijeni svi njegovi prijedlozi na sjednici Predsjedništva.

Ono što je uslijedilo, nije išlo u smjeru razvojnih projekata, ali bi posljedice u političkom smislu mogle biti mnogo gore, smatraju analitičari. Ne samo za jedan entitet, nego i za cijelu državu. Dodik je na sjednici glasovao protiv davanja suglasnosti (agreementa) novom veleposlaniku Njemačke u BiH, Thomasu Fitschenu. Nekoliko sati kasnije iz Njemačke je stigla reakcija na ovu odluku, odakle traže da se u roku od dva dana izjasne o ovakvom potezu. Mediji već prenose da bi u suprotnom BiH mogla ostati bez podrške Berlina, uključujući i proces dobivanja kandidatskog statusa za EU.

Iznenađenje nakon 30 godina suradnje

Ministarstvo vanjskih poslova BiH primilo je i dopis u kojem se tražio hitan sastanak s otpravnikom poslova Veleposlanstva BiH u Berlinu.

“Njemačka strana neugodno je iznenađena i razočarana informacijama da Predsjedništvo BiH nije dalo agreement Nj. E. Fitschenu. Od Predsjedništva BiH traže da u idućih 48 sati da jasna objašnjenja o razlozima i pozadini ovakve odluke. Neprihvatljivo je ovakvo ponašanje, kao i da se ovakvo nešto dogodi nakon 30 godina bilateralne suradnje dviju zemalja", stoji u dopisu Veleposlanstva BiH u Berlinu, gdje se dalje upozorava da ukoliko ne dobiju jasno objašnjenje, da će preispitati svoje daljnje ponašanje i podršku BiH u vanjskopolitičkim prioritetima, posebno u dobivanju kandidatskog statusa za EU.

Za pojedine analitičare upečatljivo je što se odgovornost traži od cijelog državnog vrha, iako je Dodik glasao za odluku.

“Apsolutno neodgovoran, politički nezreo potez koji samo potvrđuje ono što već svi u svijetu znaju - politika Milorada Dodika je štetna za sve u Bosni i Hercegovini, a najviše za državljane Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Srpskoj”, rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, naglasivši da “zbog Dodikove secesionističke i proruske politike milijunski vrijedni projekti Europske unije i Njemačke za Republiku Srpsku su blokirani i na čekanju”.

U svakom slučaju, razloge Dodikove odluke i odbijanja agreementa, možda treba tražiti u događaju od prije nekoliko dana, kada je Njemačka obustavila novac za vojarnu Oružanih snaga BiH u Doboju.

"Nije zgodno imati probleme s Njemačkom, ali nikakav novac nije dovoljan da se sruši karakter srpskog naroda, što Nijemci moraju razumjeti”, rekao je Dodik tada, komentirajući odluku o obustavljanju novca, istakavši da je suglasan sa stavom Njemačke da novac za obranu BiH ne dodjeljuje.

Odmazda za rezoluciju u Bundestagu?

“Kada Njemačka u Bundestagu donese rezoluciju u kojoj se poziva na ukidanje Republike Srpske i da se napravi drugi sustav uređenja u BiH, onda se moramo protiviti. Kako misle da vojarnama u Federaciji BiH novac daju. Ako sljedeću odluku budu htjeli realizirati, neće moći ni u FBiH, kada je riječ o obrani. Ako hoće tu podjelu BiH, suglasan sam, a 200 tisuća eura (koliki je bio iznos za dodjelu vojarni u Doboju) za Njemačku je smiješno“, zaključio je Dodik.

Bivši veleposlanik BiH Slobodan Šoja, koji je i ranije govorio za DW o diplomaciji Bosne i Hercegovine, reagirao je na svom Facebook statusu, napisavši da se moglo očekivati da će osobe koje su kako je rekao, odavno obesmislile i sebe i svijet iz kojeg dolaze i koje predugo guše i sebe i nas, kad-tad dotjerati vlastito ludilo do krajnosti.

"Odbijanje agreementa novom njemačkom veleposlaniku je ta krajnost i očigledan dokaz ne samo amaterizma i nepromišljenosti već i nervoze i panike jednog očito pogubljenog čovjeka koji već dugo pravi nepopravljivu štetu, prije svega Srbima i Republici Srpskoj”, kaže Šoja, ocjenjujući Dodikov potez kao nezabilježenu diplomatsku glupost koja bi ga mogla i morala skupo koštati.

‘Ne obrazlagati, ali završiti budalaštinu‘

"Ova nediplomatska pljuska Njemačkoj je toliko čudna i suluda da je Njemačka također odlučila učiniti nešto nediplomatski i prekršiti Bečku konvenciju. Naime, kad jedna zemlja odbije dati agreement, prema odredbama Bečke konvencije, nije obvezna obrazložiti odluku. A Njemačka nam sad daje 48 sati da dobije objašnjenje! Razumljiva je ljutnja, ali treba se držati diplomatskih pravila. Nijemcima treba dati do znanja da im nećemo ništa obrazlagati jer im je sve jasno, uvjeravajući ih da će se to pitanje brzo riješiti”, naglašava Šoja, pozivajući Šefika Džaferovića da hitno sazove novu sjednicu Predsjedništva BiH koje mora dati agreement novoimenovanom njemačkom veleposlaniku, neovisno o tomu kako će Dodik glasovati.

"Ako u roku od 72 sata Dodik ne pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa (a toplo bih mu savjetovao da to ne čini) onda se smatra da je novi veleposlanik dobio agreement. I tako se obvezno mora što prije završiti ova budalaština”, zaključuje Šoja na svom Facebook profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 17:51