PREDSJEDNIK RS-a

Dodik opet prijeti: Samo čekam da se odnosi u svijetu poklope i odmah ću proglasiti nezavisnost RS-a

Kazao je kako strahuje da, kada se stvore uvjeti za nezavisnost, ne prespava taj trenutak

Milorad Dodik

 Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da mu je secesija Republike Srpske najvažniji cilj koji pokušava ostvariti te da samo čeka pogodan trenutak kada će realizirati taj projekt.

"Јa sam vječiti stražar na tom pitanju. Točno sad znam neku konstelaciju odnosa koja bi se možda poklopila u svijetu, Europi, Americi. Ako se to dogodi, istog trenutka proglasit ću neovisnost", kazao je Dodik otvoreno u intervjuu za komercijalnu televiziju UNA.

Dodao je kako strahuje jedino od toga da bi mogao "prespavati" pogodan trenutak za odcjepljenje RS od BiH a da mu je trenutlna strategija pokazati strpljenje kako bi izbjegao moguću reakciju Zapada na svoje planove.

Pohvalio se kako održava dobre veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kineskim Xi Jinpingom, turskim Recepom Tayyipom Erdoganom te mađarskim premijerom Viktorom Orbanom sugerirajući da su mu oni mogući saveznici u provedbi secesionističkih planova.

Da bi se to na kraju i ostvarilo, tvrdi Dodik, važno je ne dopustiti da na izborima u listopadu pobijedi oporba koja bi ga uklonila s vlasti.

"Ne smije se dozvoliti da dođu (na vlast) zapadni favoriti. Oni već računaju na te kandidate oporbe", kazao je Dodik dodajući kako je već sada potpuno uvjeren u pobjedu 2. listopada.

Dodik je odlučio da će na tim izborima biti kandidat za predsjednika RS dok je sadašnu predsjednicu entiteta Željku Cvijanović istaknuo kao kandidatkinju za članicu Predsjedništva BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2022 01:10