‘OVO JE ZA NAŠE DEČKE‘

Nobelovca zalili crvenom bojom i acetonom, napad je orkestriran sa samog vrha?

Urednik Novaja Gazete Dmitrij Muratov 7. je travnja zaliven crvenom bojom koja je bila pomješana s acetonom

Dmitrij Muratov nakon napada u Moskvi

 Dmitry Muratov/Novaya Gazeta/AFP

Vlada Sjedinjenih Američkih Država procijenila je da ruski obavještajci stoje iza napada na ruskog urednika nezavisnih novina Novaja Gazeta i nobelovca Dmitrija Muratov (60) koji se dogodio 7. travnja ove godine, piše The Washington Post.

Muratov je napadnut neposredno prije nego što se ukrcao na vlak koji ga je iz Moskve trebao odvesti u grad Samaru na jugozapadu Rusije. Nepoznati ga je napadač tada zalio mješavinom crvene boje i acetona. "Muratove, evo jedna za naše dečke", rekao je napadač nakon što je na oštrog kritičara Kremlja i rata u Ukrajini bacio tekućinu. Muratov je nakon napada zadobio kemijske opekline.

image

Dmitrij Muratov nakon napada u Moskvi

Dmitry Muratov/Novaya Gazeta/AFP

Američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je The Washington Postu da je napad režirala ruska obavještajna zajednica, ali nije otkrio na temelju čega su američki obavještajci došli do tog zaključka.

Glasnogovornica Novaja Gazete rekla je da Muratov nije dostupan za komentar te informacije jer je na putu, a ruska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama nije odgovorila na upit koji joj je poslao The Washington Post.

Muratov, koji je prošle godine zajedno s filipinskom novinarkom Marijom Ressom dobio Nobelovu nagradu za mir, oštro je napao režim Vladimira Putina nakon što je ovaj 24. veljači ruskoj vojsci naredio da napadne Ukrajinu. Urednik Novaje Gazete apelirao je da se stvori širi antiratni pokret, ustvrdio je da Ukrajinci nisu neprijatelji Rusa i Rusije te idući broj Gazete objavio i na ukrajinskom i ruskom. Na naslovnici tog broja velikim je slovima pisalo: "Rusija bombardira Ukrajinu."

Novaja Gazeta nastavila je raditi i nakon što je u Rusiji početkom ožujka na snagu stupio zakon u kojem stoji da svima koji šire "lažne" informacije o ruskoj vojsci prijeti zatvorska kazna od maksimalnih 15 godina.

Gazeta se pokušala prilagoditi novonastalim uvjetima, no ubrzo su im regulatorna tijela poslala drugo upozorenje nakon kojeg su novine objavile da neće izlaziti dokle god traje rat u Ukrajini. Novine su iznimno izašle 12. travnja kako bi objavile istragu napada na Muratova.

Muratov je uspio fotografirati osobu koja ga je napala prije nego što je ista pobjegla u prostorije Željezničkog kolodvora Kazanski u Moskvi.

Novaja Gazeta tvrdi da je Muratova napao Nikolaj Trifonov, 41-godišnji Rus koji se kretao u nacionalistički i vojnik krugovima, pa i onima na Moskovskom državnom sveučilištu Lomonosov. Novine su rekle da se Trifonov znao koristiti i pseudonimima, a The Washington Post s njime nije uspio stupiti u kontakt.

Trifonovljev pomoćnik snimio je napad na Muratova, a video istog se kasnije pojavio na Telegram kanalu "Savez Z padobranaca". U poruci koja je objavljena uz video stajalo je da svim Rusima koji podrže Ukrajinu prijeti odmazda. "Doći ćemo po sve vas", pisalo je u poruci koja je idućeg dana obrisana.

Ministarstvo unutarnjih poslova Ruske Federacije 8. je travnja objavilo da je zbog povezanosti s napadom uhitila muškarca rođenog 1984. godine te da traga za drugim muškarcem koji je sudjelovao u napadu. Ruska televizijska postaja Baza kasnije je identificirala uhićenog muškarca, no Novaja Gazeta tvrdi on nije taj koji je napao Muratova te da je moguće da je on autor snimke napada. Novine ni jednog ni drugog napadača nisu povezale s ruskom objavještajnom zajednicom.

Kritičari Kremlja, bilo političari, bilo medijski djelatnici često se znaju naći na udaru napada koje izvode ruski obavještajci. Šest novinara Novaje Gazete ubijeno je u periodu između 2000. i 2009. godine. Među ubijenima našla se i novinarka Ana Politovskaja koja je 2006. godine ubijena u liftu u višestambenoj zgradi u kojoj je živjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:18