NOVAC ĆE IĆI DJECI

Nobelova medalja ruskog novinara Dmitrija Muratova na aukciji prodana za 103,5 milijuna dolara

Muratov je Nobelovu nagradu za mir prošle godine podijelio s filipinskom novinarkom Marijom Ressom

Muratov je rekao da osvajanje Nobelove nagrade ”daje priliku da vas se čuje”

 Michael M. Santiago/Getty Images/AFP

Nobelova medalja ruskog novinara Dmitrija Muratova prodana je u ponedjeljak na aukciji za 103,5 milijuna dolara, a prikupljen iznos usmjerit će se na pomoć raseljenoj ukrajinskoj djeci.

Iznos će se donirati UNICEF-ovom programu pomoći raseljenoj djeci iz Ukrajine, priopćila je aukcijska kuća Heritage Auctions.

The Associated Press piše da je iznos za koji je prodana novinarova medalja novi rekord. Prethodni rekord držala ja medalja Jamesa Watsona, koja je 2014. godine prodana za 4,76 milijuna dolara.

image
Kena Betancur/AFP

Muratov, glavni urednik lista Nove Gazete i oštar kritičar Kremlja, prošle godine je Nobelovu nagradu za mir podijelio s filipinskom novinarkom Marijom Ressom. Posvetio ju je šestero svojih novinara koji su poginuli zbog svojega rada.

Nova Gazeta je objavila početkom ožujka da će ukloniti materijal o ruskim vojnim akcijama u Ukrajini sa svoje internetske stranice zbog cenzure, kao odgovor na prijetnje kaznenim progonom novinara i građana koji ne budu podržavali službeno stajalište vlade o ratu u Ukrajini.

image

Dmitrij Muratov

Michael M. Santiago/Getty Images/AFP

U videu koji je objavio Heritage Auctions, Muratov je rekao da osvajanje Nobelove nagrade "daje priliku da vas se čuje".

"Najvažnija poruka danas je da ljudi shvate da se odvija sukob i da moramo pomoći ljudima koji najviše pate", dodao je ruski novinar, posebno istaknuvši "djecu u izbjegličkim obiteljima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:00