POVIJESNI TRENUTAK

Njemački potez bez presedana, ovo nije viđeno od Drugog svjetskog rata: ‘Na korak smo od Rusije!‘

Berlin svoje vojne snage šalje na područje koje će biti vatrena linija ako Putin napadne članicu NATO-a

Njemački vojnici

 Ronny Hartmann/Afp/Profimedia/Ronny Hartmann/afp/profimedia

Ruska invazija na Ukrajinu natjerala je Njemačku da učini nešto bez presedana - da trajno bazira tisuće svojih vojnika u Litvu, na tek 100 kilometara od granice s Rusijom i točno na vatrenoj liniji u slučaju da Kremlj pokrene napad na taj teritorij NATO-a. Njemačka će, kako je istaknuo Newsweek, po prvi put od Drugog svjetskog rata trajno rasporediti svoje snage u inozemstvu.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius boravio je u ponedjeljak u Vilniusu kako bi potpisao sporazum, višegodišnji tzv. "Akcijski plan puta", sa svojim litavskim kolegom Arvydasom Anušauskasom kojim se utvrđuju uvjeti pod kojima će 4800 njemačkih vojnika i 200 civila biti stacionirano u toj baltičkoj zemlji. Sporazum je prvotno najavljen u lipnju, ali tada nije predstavljen vremenski okvir.

"S ovom brigadom spremnom za rat, preuzimamo odgovornost vodstva ovdje u savezu i na istočnom krilu NATO-a", rekao je Pistorius. Brzina kojom je projekt realiziran, kako je rekao, jasno pokazuje da Njemačka shvaća novu sigurnosnu stvarnost.

Rat u Ukrajini preokrenuo je vojno razmišljanje u Berlinu i prisilio tamošnje generale i političare da djeluju neuobičajenom brzinom, piše Politico. Kao znak eskalirajućih zahtjeva za Bundeswehr, jedna od postrojbi koje čine novu brigadu je Panzerbatallion 203 iz Augustdorfa u saveznoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, ali ta je oklopna jedinica predala Ukrajini sve svoje tenkove Leopard 2 i sada čeka novoizrađene zamjene za njih.

‘Bez tenkova nisu spremni ni za obranu‘

Pistorius je rekao kako je narudžba zamjenskih tenkova za 203. poslana i kada budu gotovi, bit će isporučeni izravno u Litvu. No, bez odgovarajućeg dugoročnog plana financiranja i bez njihovih glavnih borbenih sustava Leopard 2, brigada u Litvi "neće biti spremna ni za obranu", upozorava Roderich Kiesewetter, političar iz oporbenih kršćanskih demokrata i umirovljeni pukovnik Bundeswehru sa 27 godina radnog staža.

Zaključak je da se ili zamjena Leoparda 2 ubrzava prije razmještanja, kako kaže Aylin Matlé, suradnica u Njemačkom vijeću za vanjske odnose, ili bi Panzerbattalion 203 mogao biti poslan u Litvu bez svojeg glavnog borbenog sustava. Također, postoji zabrinutost oko toga kako se ovo raspoređivanje uklapa u napetu situaciju što se tiče njemačkih javnih financija.

image

Tenk Leopard 2

Philipp Schulze/Dpa Picture-alliance Via Afp

Pistorious je rekao da održavanje jedinice poput one koja je poslana u Litvu - nazvana Panzerbrigade 42 - košta između 25 i 30 milijuna eura mjesečno. Prve snage bit će raspoređene iduće godine, a puna brigada trebala bi biti postavljena do 2027. Litva će izgraditi fizičku i vojnu infrastrukturu za baze, na što će trošiti oko 0,3 posto svog BDP-a idućih godina, rekao je novinarima Laurynas Kasčiūnas, čelnik odbora za nacionalnu sigurnost i obranu litavskog parlamenta.

Za sada se Bundeswehr barem djelomično može osloniti na jednokratni poseban fond od 100 milijardi eura za dopunu redovnog proračuna za obranu. Ipak, Kiesewetter je zabrinut da će novac "presušiti" prije nego što se očekivalo zbog inflacije koja je izjedala fond. "Morat ćemo razjasniti od 2027. godine, kada se posebni fond iscrpi, kako će se dosegnuti 2 posto (ciljana potrošnja NATO-a za obranu)", rekao je Pistorius. "Održivost je odlučujući faktor ako želimo ostati sposobni za odvraćanje i obranu u idućih nekoliko godina, što moramo biti".

Baze vrlo blizu koridora Suwalki

No, bez obzira na brige oko opreme i novca, Berlin je odlučan po pitanju raspoređivanja snaga, koje njemačka vlada naziva "projekt svjetionik", ukazujući na svoju spremnost da zaštiti saveznike u NATO-u i transformira Bundeswehr u snagu, kako je rečeno, spremnu za rat. "Istočno krilo sada se pomaknulo na istok i dužnost Njemačke je da ga zaštiti", rekao je Pistorius.

Trenutačno raspoređivanje njemačkih snaga u Litvi jedna je od osam rotacijskih borbenih skupina pojačane prednje prisutnosti koje je NATO rasporedio u zemljama duž njegove istočne granice - Njemačka je vodeća zemlja u Litvi, a Belgija, Češka, Luksemburg, Nizozemska, Norveška i SAD također šalju svoje snage. Nova jedinica bit će smještena na dvije lokacije - Rukla u blizini drugog najvećeg litavskog grada Kaunasa i Rūdninkai u blizini glavnog grada Vilniusa.

Te baze znače dovođenje njemačkih postrojbi vrlo blizu koridor Suwalki, uskog strateški važnog područja koje povezuje rusku eksklavu Kalinjingrad i njezinog bliskog saveznika Bjelorusiju, za koji zapadni vojni planeri upozoravaju da bi vjerojatno bio jedna od prvih meta Rusije ako Vladimir Putin odluči preinačiti rat u Ukrajini u sukob s NATO-om.

"Trebamo očekivati ne samo dobre nego i najgore scenarije. Dakle, moramo biti spremni... Rusija ostaje glavna prijetnja nama i NATO-u", upozorio je Anušauskas. "Njemačka obveza trajnog stacioniranja brigade u Litvi je povijesni korak i za Njemačku i za Litvu", rekao je litavski ministar obrane, kako prenosi Newsweek. "Okrećemo stranicu još dubljeg strateškog partnerstva", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:59