ČEKA ODGOVOR

NJEMAČKA SVE BLIŽE VELIKOJ KOALICIJI Angela Merkel u pregovorima s čelnicima SPD-a

 afp

Njemački socijaldemokrati (SPD) okupili su se u petak navečer na mini kongresu u Berlinu kako bi raspravili o otvaranju pregovora s konzervativnom koalicijom Angele Merkel oko čega je stranka podijeljena.

MERKEL JE NEOSPORNA LIDERICA EUROPE, ALI ŠTO ĆE UČINITI?

Stranačko vodstvo trebalo bi izaslanicima okupljenima u stožeru stranke predložiti početak preliminarnih razgovora s Kršćansko demokratskom unijom (CDU), rekao je izvor iz stranke. Ako izaslanici prihvate taj prijedlog, prvi sastanak između dviju stranaka održao bi se idući tjedan, pišu njemački mediji.

Unatoč uvjerljivoj pobjedi na parlamentarnim izborima održanima ovoga vikenda, kancelarka Angela Merkel treba savez sa SPD-om ili Zelenima da bi imala većinu u parlamentu i sastavila vladu. SPD-u se obratila u ponedjeljak i još čeka njihov odgovor.

No, vodstvo SPD-a teško će dobiti potporu za veliku koaliciju od članova stranke koji strahuju da bi stranka pala u još veću sjenu popularne predsjednice njemačke vlade. Ulazak u veliku koaliciju s Merkel neki vide kao ponudu kojom najstarija njemačka politička stranka može samo izgubiti.

Gotovo dvije trećine Nijemaca želi da se SPD priključi širokoj koalicijskoj vladi na čelu s Merkel, ali brojni članovi stranke ne žele da SPD bude manje vrijedan partner u savezu s ženom poznatom kao "crnom udovica" njemačke politike.

Oni strahuju da bi njihova stranka mogla pasti ispod 20 posto do izbora 2017., što bi bio gubitak polovice birača u odnosu na 40,9 posto koliko su osvojili posljednjom velikom pobjedom 1998. pod vodstvom Gerharda Schroedera.

Također strahuju da bi radikalna Lijeva stranka, koja bi bila najjača oporbena stranka u parlamentu, "ukrala" lijeve birače SPD-a. O daljnjim potezima stranke raspravlja ukupno 200 saveznih i regionalnih čelnika SPD-a kojima su 2005. trebala dva mjeseca da dogovore uvjete ulaska u posljednju veliku koaliciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:34