PONOVNO IZABRANA

MERKEL JE NEOSPORNA LIDERICA EUROPE, ALI ŠTO ĆE UČINITI?

Merkel je jedna od rijetkih europskih čelnica koja je preživjela dužničku krizu, zbog koje je 19 njezinih europskih kolega izgubilo svoje mandate od početka 2010

Njemačka kancelarka Angela Merkel izbornim je trijumfom učvrstila svoju poziciju europske liderice, no europski analitičari ne očekuju promjene u njezinu inzistiranju na politici štednje na gospodarskom planu i političkoj razboritosti, prenosi France Presse.

Merkel je u ponedjeljak ocijenila da je izborna pobjeda njezine stranke, koja je osvojila gotovo apsolutnu većinu glasova, "jasan glas za ujedinjenu Europu", ali i potvrdila da neće mijenjati svoj pristup rješavanju krize.

Na pitanje može li se od Njemačke očekivati veća fleksibilnost kad je riječ o njezinu inzistiranju na strukturnim reformama i proračunskoj štednji u Europi, Merkel je kazala: "Naša europska politika neće se mijenjati."

"Iz krize moramo izići snažniji", istaknula je. Prije desetak godina, Njemačku se smatralo "europskim bolesnikom", a sada je se smatra "stupom stabilnosti" EU-a, kazala je. "I drugi to mogu postići", poručila je.

"Izborni trijumf Angele Merkel potvrdio ju je kao neospornu lidericu i osnažio njezinu poziciju u Europi", ocijenio je Jean-Dominique Giuliani, predsjednik Zaklade Robert Schuman.

Merkel je jedna od rijetkih europskih čelnica koja je preživjela dužničku krizu, zbog koje je 19 njezinih europskih kolega izgubilo svoje mandate od početka 2010.

Neuspjeh euroskeptične stranke Alternativa za Njemačku (AfD) da uđe u Bundestag dočekan je u Europi s olakšanjem. Drugi se pak raduju bolnom porazu liberala (FDP), Merkelinih partnera u dosadašnjoj koaliciji, koji su izbačeni iz parlamenta.

Bivši talijanski premijer Mario Monti primijetio je da je FDP "često bio zapreka za europske politike" i izrazio nadu u "pomake u europskoj integraciji" u slučaju "velike koalicije" između konzervativaca i socijaldemokrata.

Takav scenarij omogućio bi također ublažavanje pritiska euroskeptika unutar CDU/CSU-a na Merkel.

Fabian Zuleeg, iz Centra za europsku politiku, smatra da bi takva koalicija odgovarala Merkel jer bi je pozicionirala u centar između SPD-a i desnog krila njezine stranke. Zato ne očekuje "nikakvu veću promjenu" politike.

Merkel je potvrdila da je otvorena za pregovore sa socijaldemokratima, koji su dobili 25,7 posto glasova, premda je svjesna da oni neće biti nimalo laki.

"Nijemci su glasovali za njezin pristup", ocijenio je direktor think tanka Carnegie Europe, Jan Techau, istaknuvši da ni socijaldemokrati, koji su glasovali za europske programe spašavanja prezaduženih članica eurozone, ni Zeleni ne podržavaju promjenu smjera.

"Europa Angele Merkel je štedljiva Europa (...)", piše i Corriere della Sera.

Grčki analitičar Ilias Nikolakopoulos ne očekuje više europske integracije, smatrajući da se u njemačkim stajalištima ništa neće promijeniti. "Imat ćemo istu politiku, čak i sa socijaldemokratima u vladi."

Uz to, mnogi sumnjaju u volju Angele Merkel da preuzme vodstvo radi jačanja gospodarske i političke integracije u Europi. "Tako dugo dok bude na vlasti, ona se neće zauzimati za više integracije", smatra Techau.

Za bilo kakav pomak na tom području potrebni su i Pariz i London. Zajedničke inicijative, koje mnogi priželjkuju kako bi se pokrenuo tradicionalni francusko-njemački motor, za sada, kako se čini, ne napreduju.

Francuska je otvoreno izrazila želju za "velikom koalicijom" između konzervativaca i socijaldemokrata, smatrajući da bi to omogućilo približavanje dviju zemalja. Francuski ministar za europske poslove Thierry Repentin želi da Berlin pokaže više fleksibilnosti na području socijalne politike.

Kad je riječ o britanskom premijeru Davidu Cameronu, on je mogao računati na potporu njemačke kancelarke u borbi oko europskog proračuna, izborivši velike rezove u rashodima i manji proračun prvi put od početka gradnje europskog projekta.

U svojoj predizbornoj kampanji, kancelarka je također izrazila razumijevanje za njegova stajališta o EU-u, zauzevši se za manji utjecaj Bruxellesa.

No Britanci se ne smiju zavaravati, upozorava Techau. "Merkel nije na njihovoj strani. Neće se zauzimati za jačanje integracije, ali isto tako je jasno da neće ići tako daleko kao što oni traže", zahtijevajući preraspodjelu ovlasti između Europske komisije i država članica.

"Mali su izgledi da će nova njemačka vlada dati poklone" Cameronu, smatra i Peter Wilding, direktor proeuropske lobističke organizacije British Influence.

Angela Merkel ne želi da se europska pitanja rješavaju samo na razini država članica, objašnjava jedan europski izvor. Ona želi da Komisija bude "na svojem mjestu", odnosno u ulozi "institucije koja olakšava dijalog s malim državama članicama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:45