NI MUŠKO NI ŽENSKO

NJEMAČKA OZAKONILA 'TREĆI' SPOL Roditelji više ne moraju odlučiti hoće li biti curica ili dečko

Do odluke njemačkih vlasti došlo je kako bi se s roditelja skinuo pritisak hitnog odlučivanja o kirurškom određenju spola djeteta
 Tom Dubravec / CROPIX

Njemačka će postati prva europska zemlja u kojoj će se novorodenčad s obilježjima oba spola definirati oznakom x odnosno kao 'ni muška ni ženska'. Roditelji će moći ostaviti praznim polje u kojem se navodi spol djeteta što će dovesti do nove kategorije neodređenog spola djeteta. Do odluke njemačkih vlasti došlo je kako bi se s roditelja skinuo pritisak hitnog odlučivanja o kirurškom određenju spola djeteta.

Postoji oko 2000 osoba s obilježjima oba spola. Poznati su kao interspolni ljudi jer imaju mješavinu muških i ženskih kromosoma ili genitalije s obilježjima oba spola.

Roditelji su često morali brzo odlučivati o tome u kojem će se smjeru operirati dijete jer su ga morali prijaviti pod određenim spolom kod vlasti. Do promjene zakona došlo je nakon što je revizijom slučajeva otkriveno mnogo nesretnih ishoda odluka.

Još se ne zna kako će ova odluka utjecati na zakon o braku i partnerstvu u Njemačkoj. Trenutno je na snazi zakon koji brak definira kao uniju muškarca i žene dok je za istospolne brakove rezerviran zakon o civilnom partnerstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:25