‘I MI ŠALJEMO...‘

Njemačka isporučuje Ukrajini moderne protuzračne sustave: ‘S time mogu obraniti čitav jedan grad‘

Njemački kancelar je najavio kako će Njemačka, shodno svojim tehničkim mogućnostima, podržati i isporuku raketnih sustava

lanser sustava IRIS-T

 Matti Blume/Wikimedia/Creative Commons/

Njemačka će Ukrajini isporučiti moderne protuzračne sustave kao i specijalne radare za otkrivanje neprijateljskog topništva, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu u Bundestagu.

"Isporukom sustava Iris-T njemačka Ukrajini isporučuje najmoderniji sustav kojim raspolaže. Pomoću ovog sustava je moguće obraniti cijeli jedan veliki grad od zračnih napada", rekao je Scholz obraćajući se Bundestagu.

On je naglasio kako se isporuka ovog protuzračnog sustava, koji se proizvodi u Njemačkoj, obavlja "uz punu koordinaciju" s partnerima, posebice SAD-om.

Scholz je najavio kako će Njemačka, "shodno svojim tehničkim mogućnostima", podržati i isporuku raketnih sustava, što je najavio Washington.

Njemački kancelar je branio politiku svoje vlade prema Ukrajinie i odbacio optužbe oporbe da je neodlučna kada je u pitanju vojna pomoć toj zemlji.

"Do sada smo isporučili protuoklopne i protuzračne sustave, kao i milijune komada streljiva", rekao je Scholz. On je istaknuo kako je njemačka vlada posljednjih tjedana donijela i odluku o isporuci oklopnih vozila Gepard i oklopnih pokretnih haubica.

"Dojam da njemačka vlada ne čini ništa i da oklijeva je potpuno pogrešan", odgovorio je Scholz na optužbe oporbe, prije svega demokršćanske Unije CDU/CSU.

Njemački kancelar je dodao kako je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu njemačka vlada donijela "mudru odluku" prekinuvši s tradicijom po kojoj Njemačka ne isporučuje oružje u krizna područja.

Predvodnik oporbe, predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz, predbacio je Scholzu da "razgovara 80 minuta s Putinom", a nema vremena primiti predsjednika ukrajinskog parlamenta koji sutra dolazi u posjet Berlinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 02:14