‘TVRĐAVA EUROPA‘

Njemačka ekstremna desnica u velikom naletu: ‘Sa svima možemo osim s tom strankom. Oni žele rat s Rusijom i Kinom!‘

Stranka koja neuspješno pokušava sakriti svoje sklonosti prema najmračnijem razdoblju njemačke povijesti postala je druga najjača snaga u zemlji

Maximilian Krah (desno)

 Ronny Hartmann/Afp

Nepoznate osobe u subotu su skinule zastavu duginih boja i na njezino mjesto postavile zabranjenu zastavu sa svastikom na željezničkoj postaji u Neubrandenburgu na sjeveroistoku Njemačke, javlja agencija dpa.

Događa se to u trenutku kad u Njemačkoj jača utjecaj stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja neuspješno pokušava sakriti svoje sklonosti prema najmračnijem razdoblju njemačke povijesti. Prema najnovijim anketama, AfD je druga stranka po snazi s oko 22% podrške.

Na subotnjem sastanku u Magdeburgu stranka je odlučila da će ju na izborima za Europski parlament predvoditi sadašnji eurozastupnik Maximilian Krah. "Sada smo najuzbudljivija desničarska stranka u cijeloj Europi", rekao je u kandidatskom govoru. Tijekom stranačkog sastanka zaključeno je da bi stranka trebala surađivati s istomišljenicima u Europskom parlamentu kako bi se zaustavile neregularne migracije.

"Potrebna nam je Tvrđava Europa da zaštitimo našu domovinu, a mi to činimo s našim europskim partnerima", rekla je Alice Weidel, supredsjedateljica stranke, pred oko 600 delegata.

image

Alice Weidel

Ronny HARTMANN/AFP

Dijele Orbánove ideje

Pojam "Tvrđava Europa" stalno koristi mađarski premijer Viktor Orbán, šireći ga i na kršćanska utvrda. Gospođa Weidel je ipak uspjela osigurati da prijedlog pristaša njemačkog izlaska iz Europske unije bude odbijen na nacionalnoj stranačkoj konferenciji prethodnog dana. U subotu je rekla da je EU duboko nedemokratska te da zadire u privatni život i poslovne aranžmane.

Prije sastanka je na televiziji ZDF izjavila da je AfD za "smanjenje nadležnosti EU-a, koja ovako ne funkcionira i koja postaje sve glomaznija. Jedino je nacionalna država pravi okvir za demokraciju, jer se jedino tamo može voditi socijalni dijalog". AfD je nastao kao stranka 2013. godine na platformi protivljenja euru kao zajedničke europske valute, a tijekom migrantske krize 2015/2106. godine je prigrlio antiimigrantsku, ksenofobnu, antimuslimansku politiku.

"Mi smo spremni za više i možemo preuzeti odgovornost ulaska u vladu", rekao je Tino Chrupalla, drugi supredsjedatelj stranke na početku konvencije u Magdeburgu. "Dobri rezultati AfD-a su rezultat discipline, jedinstva i harmonije. Što se time može postići, pokazuju trenutni rezultati ispitivanja", rekao je Chrupalla, aludirajući time na prijašnje redovite unutarstranačke svađe oko smjernica.

Skrenuo je pozornost na ovogodišnje izbore u saveznim pokrajinama Bavarskoj i Hessenu te sljedeće godine u nekoliko saveznih pokrajina na istoku Njemačke, gdje je AfD trenutno najjača politička stranka s vrijednostima iznad 30 posto.

image

Tino Chrupalla

Ronny HARTMANN/AFP

Svi, ali ne Zeleni

Te rezultate treba povezati s lošim ekonomskim stanjem na istoku Njemačke što je, kako tumači institut Ifo, posljedica rasta kamatnih stopa i ustrajne inflacije.

"Spremni smo na koaliciju sa svakom strankom koja radi u interesu naroda", istaknuo je Chrupalla, ali je istodobno odbacio svaki oblik suradnje sa Zelenima zbog inzistiranja na energetskoj tranziciji s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije. "Zeleni žele rat s Rusijom i Narodnom Republikom Kinom. Zelena boje ove stranke je maslinasto-zelena", rekao je Chrupalla.

Potvrdio je umjereni ton u kritici ruske agresije na Ukrajinu te je zatražio trenutačni prekid isporuke oružja Ukrajini i "više respekta kako za Ukrajinu, tako i za Rusiju". Smatra da se EU mora "osloboditi ovisnosti" aludirajući time na SAD. "To je naša vizija za koju ćemo se boriti u Bruxellesu i Strasbourgu", naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:36