AFD ŠOKIRAO NJEMAČKU

‘Dođemo li na vlast, dokrajčit ćemo tu politiku, to je samo uteg, a nama je potreban zaokret...‘

Prema Höckeu, potrebno je napraviti zaokret u obrazovnoj politici te obrazovni sustav olakšati za taj uteg

Protest AfD-a u Njemačkoj

 Profimedia/

Björn Höcke, njemački političar i jedan od vođa ekstremne desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD), šokirao je zemlju sugestijom da bi u svojoj saveznoj državi Tiringiji, u kojoj je član parlamenta i vođa stranke, dođe li na vlast, dokrajčio politiku inkluzije koja zakonski omogućava da djeca s posebnim potrebama pohađaju nastavu po redovnom programu.

Höcke, koji je bivši nastavnik povijesti, izjavio je TV kanalu MDR da bi riješio obrazovni sustav "ideoloških projekata" poput inkluzije.

Izazvao je šok i zgražanje, pogotovo političkih protivnika, jer je sudjelovanje djece s teškoćama u redovnim programima uvršteno u zakon 2009., kada je ratificirana UN-ova konvencija o pravima osoba s teškoćama.

"AfD smatra hendikepe bolešću. Isključivanje osoba s teškoćama vodilo bi njihovu isključivanju iz društva, ali ne iznenađuju me njegove izjave, s obzirom na to od koga su", komentirala je Corinna Rüffer, predstavnica stranke Zelenih za osobe s teškoćama.

Jens Brandenburg iz stranke FDP Höckeov je komentar nazvao "jednostavno nehumanim" i dodao da je Höcke poznat po svojem "referiranju na nacističke politike".

AfD je trenutno najsnažnija politička stranka u Tiringiji s podrškom 34 posto birača. Međutim, teško da bi Höcke mogao postati šef te savezne države u srcu Njemačke jer nijedna parlamentarna stranka ne surađuje s njegovom opcijom zbog njezina desnog ekstremizma.

U intervjuu koji je šokirao mnoge, ovaj ekstremni 51-godišnji političar govorio je o "faktorima opterećenja" u njemačkim školama, a osim što je negativno govorio o imigrantskoj djeci, kojoj bi dakako smanjio broj, osvrnuo se, neočekivano, i na djecu s posebnim potrebama.

Djeca kojoj su potrebni asistenti profitiraju od uključenosti u sustav jer im to pomaže da postanu i ostanu dijelom šire zajednice i da vježbaju socijalne kompetencije što ne mogu ako nisu izložena široj okolini.

Prema Höckeu, potrebno je napraviti zaokret u obrazovnoj politici te obrazovni sustav olakšati za taj uteg i, kako je rekao, osloboditi se tog "ideologijskog projekta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:57