POGLEDAJTE VIDEO

Nikad viđena snimka novog oružja raspametila Ukrajinu: ‘Bit će uzbudljivo, to vam obećavam‘

Ovo je prvi put da je ukrajinska služba sigurnosti SBU otvoreno preuzela odgovornost za operaciju

Udar na Krimski most

 Youtube Cnn Screenshot/

Ukrajinske sigurnosne službe ustupile su CNN-u ekskluzivnu snimku koja prikazuje trenutak kada su ukrajinske snage u srpnju koristile eksperimentalni pomorski dron za napad na ruski most prema anektiranom Krimu, otkrivajući time detalje o napadu i upozorivši da će uslijediti još takvih napada.

Ovo je prvi put da je ukrajinska služba sigurnosti SBU otvoreno preuzela odgovornost za operaciju.

U napadu 17. srpnja oštećeni su cestovni dijelovi Krimskog mosta i - prema ruskim dužnosnicima - ubijeno je dvoje civila. Bio je to drugi napad na taj za Rusiju vitalan koridor i pokazao je koliko je teško braniti tu jedinu rusku vezu s anektiranim ukrajinskim poluotokom.

Most je uz veliku pompu otvorio ruski predsjednik Vladimir Putin 2018. godine i on predstavlja simbol njegove žudnje da okupira Ukrajinu i zauvijek je veže za Rusiju. Most je također vitalna opskrbna ruta za rusku vojnu operaciju na Krimu.

Šef SBU-a, Vasil Maljuk, rekao je za CNN da je korišteni dron, nazvan "Sea Baby", rezultat višemjesečnog razvoja koji je započeo neposredno nakon invazije. "Dronovi na morskoj površini jedinstveni su izum Službe sigurnosti Ukrajine", rekao je.

"Nitko od privatnih tvrtki nije uključen. Pomoću ovih dronova nedavno smo uspješno pogodili Krimski most, veliki jurišni brod Olenegorski Gornjak i tanker SIG", dodao je.

Maljuk je pritom mislio na naftni tanker SIG pogođen u Crnom moru, za koji ukrajinski dužnosnici kažu da je prevozio gorivo za rusku vojsku. Napad na ruski jurišni brod ukazao je na veći domet ukrajinske vojske - brod s možda čak i 100 članova posade pogođen je u ruskoj vojnoj luci Novorosijsk na istočnoj obali Crnog mora.

Upozorenje Moskvi

SBU je CNN-u dostavio video snimku napada u srpnju, koja prikazuje pilotov ekran u trenucima prije nego što je Sea Baby isporučio do 850 kilograma eksploziva na jedan od betonskih potpornih stupova mosta. Izvori u službi su CNN-u dostavili i dvije snimke nadzornih kamera na kojima se vidi trenutak udara jednog drona u cestovni dio mosta, a zatim još jedan udar drona u željezničku dionicu oko pet minuta kasnije iz suprotnog smjera.

Ukrajina je bila suzdržana u vezi napada, potvrđujući svoju umiješanost putem anonimnih izjava i nejasnih referenci na "neidentificirane plutajuće objekte", a Maljukovo izravno preuzimanje odgovornosti predstavlja izravan pokušaj da se Moskvu upozori na prijetnju koju ovi novi dronovi predstavljaju.

image

Napad na Krimski most

AFP

"Radimo na nizu novih zanimljivih operacija, uključujući i u vodama Crnog mora. Obećavam vam, bit će uzbudljivo, posebno za naše neprijatelje", rekao je Maljuk.

On je također preuzeo odgovornost za prvi ukrajinski napad na most 8. listopada prošle godine, ali je odbio otkriti detalje. Okolnosti tog napada, za koji su snimke nadzorne kamere, kako se čini, pokazale da je izazvan eksplozijom kamiona u pokretu, još su nejasne.

Maljuk je rekao da je srpanjski napad dronovima bio rezultat višemjesečnih priprema. Navodi da je napad na Krimski most bila zajednička operacija s ukrajinskom mornaricom, koju je vodio zajedno s mornaričkim admiralom Oleksijem Nejžpapom.

‘Zapadni partneri ne sudjeluju u operacijama‘

"U završnoj fazi priprema nismo mogli ni razmišljati o snu ili hrani", rekao je Maljuk. "Bili smo potpuno koncentrirani na operaciju. Posljednji dani bili su prilično osjetljivi. Kad je došlo do eksplozije, bili smo jako sretni i počeli smo si čestitati. To je bio vrlo emotivan trenutak za sve nas i našu pobjedu koja će sigurno uskoro doći".

Maljuk je rekao da su zapadni partneri Ukrajine pokazali interes za njihove operacije i želju da uče iz njihovog iskustva. No, istaknuo je da "oni ne sudjeluju u našim operacijama niti nam daju bilo kakvu opremu ili bilo što drugo".

"Ovi dronovi se proizvode u podzemnom proizvodnom pogonu na području Ukrajine. Mete koje sam spomenuo su legitimne mete prema ukrajinskim i međunarodnim zakonima".

Napad na brod Gornjak i SIG ukazao je na povećanu prijetnju ruskim pomorskim operacijama u istočnom dijelu Crnog mora, području za koje je Moskva ranije smatrala da je izvan dosega ukrajinskih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:00