BEZ IJEDNOG DOKAZA

Nevjerojatna teorija Putinova lutka u programu BBC-a: ‘Tko je ubio Prigožina? Imam 5 % sumnje da je mrtav...‘

Bivši Putinov glasnogovornik i pristaša Sergej Markov kaže kako su vrlo jasni dokazi da je Ukrajina ubila Prigožina

Sergej Markov

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Jevgenij Prigožin ubijen je kao "dar Zelenskom" od ukrajinske obavještajne službe povodom proslave Dana neovisnosti Ukrajine, tvrdi bivši glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sergej Markov, koji je žestoki pristaša ruskog predsjednika i bivši bliski savjetnik, rekao je kako je "apsolutno jasno da je Prigožina (ubila) ukrajinska obavještajna služba", noć prije.

Pretpostavlja se da je šef grupe Wagner mrtav nakon pada zrakoplova što se, unatoč Markovljevim tvrdnjama, naširoko smatra atentatom koji je naručio Kremlj, a u kojem su ubijeni i najviši časnici njegove privatne vojske dva mjeseca nakon pobune ove plaćeničke skupine.

Pohvale unatoč Putinovih kritikama

Nakon što je okrivio ukrajinsku obavještajnu službu za smrt Prigožina, Markov se šefu plaćeničke skupine naklonio kao "ruskom heroju", unatoč tome što je Prigožin prije samo dva mjeseca pokrenuo pokušaj državnog udara u zemlji.

Bivši savjetnik Kremlja, koji sada širi rusku propagandu na Moskovskom državnom sveučilištu, ustvrdio je da su dokazi "vrlo jasni", prenosi Daily Mail.

Govoreći o smrti Prigožina u intervjuu u četvrtak ujutro u radijskoj emisiji BBC-a, Markov je ustvrdio da će Kijev "slaviti" smrt šefa plaćenika i biti "ponosan" na ubojstvo.

Iako tvrdi da su dokazi vrlo jasni, nije pružio nikakvo opravdanje za svoj argument, osim propagandnih tvrdnji ruske televizije.

Markov je dodao kako ima "pet posto sumnje" u to da je Prigožin mrtav nakon pada aviona. Spasioci su brzo pronašli svih 10 tijela putnika s popisa za let, a ruski mediji pozivaju se na izvore u Prigožinovoj privatnoj vojnoj tvrtki Wagner koji su potvrdili njegovu smrt.

Bivši kremaljski savjetnik ustvrdio je da bi potvrda smrti Prigožina bila "loša vijest" za Rusiju, predstavivši ga kao ‘heroja Rusije i heroja naroda Donjecka‘.

Sve je to Markov izjavio unatoč tome što je Putin oštro kritizirao svog nekoć pouzdanog saveznika zbog pokušaja puča u lipnju, koji se u međunarodnoj javnosti smatra ponižavajućim za Kremlj.

Zelenski: Jasno je tko ima nešto s tim, mi ne

Nakon prekida pobune i ne spominjući Prigožina imenom, ruski vođa je rekao da su organizatori pobune postupili "izdajnički" te "izdali svoju zemlju, svoj narod".

"Bio je osnivač i vođa najbolje privatne vojne skupine", kaže, pak, Markov, koji se borio protiv "neonacista", što je argument na kojem je Rusija ustrajala u pokušaju da opravda svoje brutalno krvoproliće u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina nema udjela u navodnoj smrti Prigožina.

"Mi nismo imali ništa s tim. Svima je jasno tko ima nešto s tim", rekao je Zelenski novinarima, prenijela je novinska agencija Interfax-Ukrajina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 21:46