OTJERALI IH BRITANCI

NEVIĐENA DRAMA Rusi Ukrajini prijete ratom, Putinovi avioni upali u zračni prostor Nizozemske

 AFP/Wikipedia

AMSTERDAM - Prema informacijama nizozemskih medija, najmanje su dva ruska strateška bombardera Tupoljev Tu-95 Bear u srijedu dodirnula zračni prostor na sjeveru Nizozemske zbog čega su u zrak dignuta dva aviona tipa F-16 nizozemskog ratnog zrakoplovstva.

Iako su ih namjeravali presresti, na kraju su situaciju riješili britanski vojni avioni, koji su se našli na tom području.

Riječ je o zračnom prostoru nad Sjevernim morem, nad kojim, prema sporazumima članica NATO-a, kontrolu ima Nizozemska, piše ugledni De Telegraaf .

Zasad nema informacija je li riječ o namjernoj ruskoj provokaciji, ali teško je za povjerovati da bi vojni piloti tek tako zalutali u NATO-ovo područje u trenutku izraženih napetosti zbog situacije u Ukrajini.

Dapače, upravo je u srijedu iz usta moćnog ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova izašla dosad najotvorenija prijetnja Ukrajini vojnim sukobom.

'Budu li naši interesi, naši legitimni interesi... Budu li interesi Rusa direktno napadnuti, kao što je bio slučaj u Južnoj Osetiji, ne vidim drugog načina nego da odgovorimo u skladu s međunarodnim pravom', rekao je Lavrov, aludirajući na rat Rusije s Gruzijom, koji se 2008. godine vodio nakon što je Gruzija poslala svoje trupe u separatističku regiju Južnu Osetiju.

Lavrov je kazao i da nije slučajno da su vlasti u Kijevu objavile nastavak 'antiterorističke akcije' na istoku Ukrajine baš na dan kada je ondje u posjetu bio američki potpredsjednik Joe Biden.

U srijedu je također stigla vijest da su nagomilane ruske snage uz istočnu granicu s Ukrajinom započele ratne igre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:41