NEPREGLEDNE KOLONE TENKOVA

VIDEO: SPREMNI ZA INVAZIJU? Ruski ratni stroj u pokretu na samoj granici s Ukrajinom

 YouTube/Twitter

S jugozapada Rusije, s više lokacija uz granicu s Ukrajinom, u četvrtak stižu snimke nepreglednih kolona ruskih vojnih vozila.

Iako je ruski ministar obrane Sergej Šojgu objavio da će vojska na području uz Ukrajinu u četvrtak započeti s ratnim igrama, nije sasvim jasno jesu li svi ovi silni oklopni transporteri, tenkovi i kamioni na ceste izašli samo radi vježbe ili su krenuli prema samoj državnoj granici.

Snimke na kojima se vide vojne kolone stižu iz Novošahtinska i okolice Rostova na Donu.

U relativnoj blizini ukrajinske granice Rusi već tjednima drže desetke tisuća vojnika, za koje su u NATO-u uvjereni da su u svakom trenutku spremni krenuti s invazijom. Ako im invazija i nije krajnji cilj, sama njihova prisutnost dovoljna je za davanje do znanja tko je tu zapravo najjači.









Ukrajina daje Rusiji 48 sati da objasni vježbe

KIJEV - Ukrajina je zatražila od Rusije, prema sigurnosnim dogovorima u okviru OESS-a, da objasni i pruži pojedinosti svojih vojnih vježba u blizini njezine granice u roku od 48 sati, priopćilo je u četvrtak ministarstvo vanjskih poslova.

U priopćenju u odgovoru na izjavu ruskog ministra obrane ranije u četvrtak u kojoj je najavio vojne vježbe povezane s napetostima u Ukrajini, ministarstvo je reklo da Rusija nastoji utjecati na napore Kijeva da suzbije militante na istoku zemlje.

Ono je reklo kako prema bečkom Dokumentu Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ima pravo doznati koji su ciljevi i druge pojedinosti vježba u roku od 48 sati od svojega zahtjeva, što znači do 14 sati po srednjoeuropskom vremenu u subotu.

"Izvođenje ruskih vježba u blizini ukrajinske granice može samo izazvati zabrinutost, posebice nakon nedavne izjave ruskog ministra vanjskih poslova koja sadrži nedvosmisleni nagovještaj o mogućnosti da ruske snage uđu na ukrajinski teritorij", reklo je ministarstvo.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u srijedu Sjedinjene Države da stoje iza nereda u Ukrajini i rekao da će Moskva reagirati ukoliko njezini interesi ili interesi Rusa budu ugroženi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:36