POTVRDILI SAMI RUSI

Nered među ruskim redovima u Hersonu: Pijani vojnik mecima zasuo agente FSB-a, ubio dvojicu

Pripadnici FSB-a zamjerili su vojnicima što piju u uniformama. Ovi su odgovorili tako što su zapucali

Ruski vojnici patroliraju ulicama Hersona

 Olga Maltseva/Afp

Kad je zapovjednik Ruske nacionalne garde, Viktor Zolotov, u utorak svog šefa, predsjednika Vladimira Putina, izvijestio o statusu vojnih operacija u Ukrajini, jedna se opaska posebno istaknula.

‘Posebno želim naglasiti da osjećamo podršku lokalnog stanovništva na oslobođenim teritorijima‘, rekao je Zolotov Putinu.

No stvarnost je prilično drugačija jer se Rusija muči da osigura potporu i vlastitih trupa, pokazuju interni vladini dokumenti do kojih je ekskluzivno došao Yahoo News, a koji detaljno opisuju što su učinili pijani ruski vojnici šest mjeseci nakon početka Putinove invazije.

Dokumenti sadrže izvješće Odjela za vojne istrage Ruskog istražnog povjerenstva Crnomorske flote u vezi s incidentom od 19. lipnja u kojem su tri ruska vojnika ubijena iz vatrenog oružja, a još dvojica ranjena u pucnjavi u gradu Hersonu nakon svađe koja je izbila između njih i službenika Federalne sigurnosne službe (FSB), obavještajne agencije koja je naslijedila KGB.

Okupirani grad

Grad se nalazi u središtu oblasti koju su ruske snage okupirale od kraja veljače i za čije je ponovno preuzimanje, kako se čini, Ukrajina jučer pokrenula protuofenzivu. Teško je doći do detalja te operacije, jer je Kijev rekao da neće izvještavati o vojnim aktivnostima koje su u tijeku. Ali videosnimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju niz ukrajinskih topničkih napada na vojne ciljeve, skladišta oružja i streljiva i ključne mostove tijekom posljednja 24 sata. Kao odgovor, ruska protuzračna obrana je aktivirana u cijeloj oblasti.

Guverner Hersona kojeg je imenovala Rusija, Herson Stremousov, u utorak je pobjegao iz regije i snimio video iz hotela u Voronježu u Rusiji. U međuvremenu, bilo je nepotvrđenih izvješća o pucnjavi u četvrtima Pivnični i ​​Tavriske u Hersonu.

FSB, ruski ekvivalent FBI-u, potvrdio je pucnjavu u gradu Hersonu prije dva mjeseca koja se dogodila između Rusa.

Prema izvješću Istražnog povjerenstva, oko 20 sati 19. lipnja Igor Jakubinski, Sergei Privalov i D.A. Borodin, tri časnika odjela Vojne operativne jedinice br. 9 FSB-a ušla su u kafić ‘Food Fuel‘ na Aveniji Ušakova gdje su pronašli dvojicu vojnika, narednika Sergeja Obuhova i Igora Sudina kako ‘besposleno provode vrijeme konzumirajući alkoholna pića‘, stoji u dokumentima Istražnog povjerenstva.

Pripadnici FSB-a zamjerili su vojnicima što piju u uniformama. Obuhov je odgovorio tako što je izvadio oružje i ispalio nekoliko metaka u pod, navodi se u izvješću. Privalov je pokušao zgrabiti pištolj, nakon čega je Sudin zasuo pripadnike FSB-a rafalima iz svoje jurišne puške AK-74, a Privalov i Jakubinski su uzvratili vatru.

Trojica mrtvih

Obuhov, Privalov i Jakubinski su ubijeni na licu mjesta, stoji u dokumentima, dok su Borodin i Sudin s ozljedama različitog stupnja težine hospitalizirani u Federalnoj pomorskoj kliničkoj bolnici br. 1427 Ministarstva obrane Rusije, smještenoj u Sevastopolju na okupiranom Krimu. Četvrti službenik FSB-a, čije ime nije navedeno u dokumentima, pobjegao je s mjesta događaja.

Obuhov (28) i Sudin (31) su obojica pripadali ruskoj vojnoj jedinici poznatoj kao 8. topnička pukovnija ruske Crnomorske flote.

Obračun, koji je sada predmet kaznenog postupka u nadležnosti službenika u Odjelu za vojne istrage V.O. Savčenka, najnoviji je primjer problema s vojnom stegom među ruskim vojnicima na okupiranim područjima Ukrajine.

Izvješća o pijančevanju ruskih vojnika proširila su se Ukrajinom što je dodatno narušilo moral ruskih vojnika dok se Putinov rat i dalje nastavlja unatoč tome što nije postignut primarni cilj svrgavanja ukrajinske vlade.

Ruski su okupatori posebno u Hersonu bili mete navodnih ukrajinskih gerilskih aktivnosti, uključujući atentate i zasjede. Ranije ovog mjeseca, Sky News je citirao lokalnog ukrajinskog novinara u Hersonu koji je rekao da u predgrađu grada ruski vojnici ‘paradiraju posve ‘razvaljeni‘ s bocom alkohola u jednoj ruci i strojnicom u drugoj‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:06