UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Crni dim se ponovno nadvio nad Krimom, Ukrajinci na jugu uništavaju ruska zapovjedna mjesta

Europske vlade strahuju da bi Moskva mogla to razdoblje produljiti zbog zapadnih sankcija

Požar u skladištu nafre na Krimu

 /Screenshot/twitter

Ključni događaji:

- Nuklearni inspektori stigli u grad Zaporižje, sutra možda u inspekciji nuklearke

- Rusi su u utorak navodno pogodili silose sa žitom u Mikolajivu, a požar traje i u srijedu

- Pojavili su se izvještaji o požaru u skladištu nafte u selu u blizini grada Džankoja na Krimu

- Kijev optužuje Moskvu da granatira koridore kako bi učinila nesigurnim posjet inspektorima IAEA

- Ukrajina poziva EU da zabrani dolazak ruskim turistima

- Rusija zaustavila dotok plina kroz Sjeverni tok 1


>>> NOVO <<< 15:51 Tim od 14 članova Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ima za cilj spriječiti "nuklearnu nesreću", prema riječima glavnog direktora IAEA Rafaela Grossija.

Govoreći danas iz grada Zaporižja, ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je da je misija korak prema "deokupaciji i demilitarizaciji" nuklearne lokacije.

"Prema našem mišljenju, važno je... da misija može razgovarati s osobljem i dobiti prave informacije, a ne ruske informacije, o tome što je unutra", rekao je za Reuters, kako prenosi BBC.

Tim IAEA-e sada je u gradu Zaporižju, koji je i dalje pod kontrolom Ukrajine, za razliku od elektrane koja je udaljena 55 kilometara.


15:44 Poljska, Estonija, Latvija i Litva objavile su da razmatraju zabranu ulaska ruskim putnicima, ukoliko Europska unija to kao cjelina ne učini.

U zajedničkom priopćenju koje je dobila agencija AFP, te četiri zemlje, koje sve graniče s Rusijom, priopćile su da je suspenzija sporazuma o viznim olakšicama iz 2007. godine između EU-a i Rusije "nužan prvi korak".

Ovaj potez, koji je predložilo predsjedništvo i koji su podržale mnoge članice EU-a, poskupio bi vize za EU za ruske putnike i ukinuo rok za izdavanje viza.


>>> NOVO <<< 15:39 Europska unija glasala je da neće uvesti opću zabranu izdavanja ruskih viza, ali je pristala suspendirati sporazum koji olakšava izdavanje viza, tvrdi mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, koji je u objavi na Facebooku rekao da je odluka donesena na summitu ministara vanjskih poslova EU-a u Pragu.

Szijjarto je rekao da se Mađarska, zajedno s nekim drugim državama članicama, protivi zabrani izdavanja viza Rusiji. "Neće biti uvedene opće zabrane viza za ruske građane", rekao je. "Nekoliko država članica diglo je glas protiv toga, uključujući i mene."

Dodao je da će sporazum koji olakšava izdavanje viza biti suspendiran uz podršku kvalificirane većine, prenosi BBC agenciju Reuters.

Istočne i nordijske zemlje snažno podržavaju turističku zabranu, dok su Njemačka i Francuska upozorile kolege da bi to bilo kontraproduktivno, rekavši da običnim Rusima i dalje treba dopustiti pristup Zapadu.

Szijjarto je također objavio da je Mađarska potpisala ugovor s ruskim Gazpromom o dodatnim isporukama plina od 1. rujna.


15:29 Ukrajina je optužila ruske snage da su pucale na grad u blizini nuklearne elektrane Zaporižje dok su inspektori UN-ove jedinice za nuklearni nadzor bili na putu da pregledaju postrojenje. Evhen Jevtušenko, šef vojne uprave okruga Nikopolj, rekao je da ruska vojska granatira Energodar, dodajući da su te provokacije opasne.

Jedna od granata pogodila je zgradu u kojoj se nalazi gradsko vijeće Energodara, rekao je gradonačelnik Dmitro Orlov. Objavio je slike oštećenog nebodera s probušenom rupom na bočnoj strani i krhotinama po tlu.

Napad se dogodio samo nekoliko sati nakon što je tim predvođen šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grossijem, krenuo iz Kijeva u posjet ruskoj elektrani.


14:07 Rusi su u utorak navodno pogodili silose sa žitom u Mikolajivu, drugoj najvećoj ukrajinskoj luci, a požar traje i u srijedu, objavile su tamošnje hitne službe.

„Zbog granatiranja Mikolajiva zapalili su se silosi sa žitom i infrastruktura u okrugu Korabeljni“, objavile su službe na Facebooku u srijedu. „Borba s vatrom se nastavlja“.

Službe su objavile fotografije s rupama u metalnim krovovima najmanje dva silosa te vatrogasce koji gase vatru. Zahvaćeno je područje od 200 kvadrata, dodale su službe.

U Mikolajivu se nalazi nekoliko većih terminala za žito, a neki od njih već su ranije bili mete ruskih napada.

Ukrajina na tom području trenutno provodi protuofenzivu kako bi protjerala ruske snage iz obližnjeg Hersona.

Viterra, dio Glencorea, jedna je od tvrtki s infrastrukturom u Mikolajivu koji leži na rijeci Južni Bug, nedaleko od Crnog mora. Njezin terminal zapalio se u lipnju, a ne zna se je li se to opet dogodilo u utorak.

Izvoz ukrajinskih žitarica desetkovan je nakon što je Rusija pokrenula invaziju 24. veljače i blokirala crnomorsku rutu, dovevši do rasta cijena hrane diljem svijeta te straha od nestašica na Bliskom istoku i u Africi.

Tri crnomorske luke odblokirane su u lipnju pod dogovorom Moskve i Kijeva, a Ukrajina ističe da to želi postići i za Mikolajiv.


14:05 Izaslanstvo Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stiglo je u južni ukrajinski grad Zaporižje, prije posjeta nuklearnoj elektrani u ruskom posjedu.

U konvoju je stigao tim od 14 ljudi, predvođen šefom IAEA-e Rafaelom Grossijem. Kijev su napustili.

Grad je udaljen oko dva sata vožnje od tvornice, ali nije jasno kako ili kada će tim stići do lokacije s obzirom na složenost prelaska u područja pod ruskom kontrolom.

Prije nego što je jutros krenuo sa svojim timom, Grossi je rekao novinarima da planiraju provesti "nekoliko dana" u tvornici i da će se nakon toga javiti.


13:58 Ruske vojne jedinice navodno zatvaraju ročnike u vruće prostorije bez vode, sve dok ne pristanu prijaviti se za borbu u Ukrajini, izvijestili su neki ruski mediji. Ruski list Ridus izvijestio je kako je lokalni vojni regrutni centar u regiji Tver primio pritužbe da su ročnici prisiljeni psihološkim pritiskom na potpisivanje vojnih ugovora, prenosi The Guardian.

Mediji su citirali majku vojnog obveznika u Tverskoj oblasti koja je rekla:

"Momci u ovoj vojnoj jedinici, po nalogu političkog starješine, okupljeni su u klubu na ogromnoj vrućini i sa zatvorenim prozorima. Ne daju im da odu i ne daju im da piju vodu".

Nije bilo moguće neovisno provjeriti ovu informaciju.

Takva taktika pritiska, ako je točna, naglašava neke od poteškoća s kojima se ruska vojska suočava kao rezultat političke odluke Kremlja da službeno ne objavi rat Ukrajini, nego invaziju opisuju kao "specijalnu vojnu operaciju".

Prema ruskim vojnim pravilima, samo vojnici na ugovoru mogu biti poslani na bojišnicu.


13:53 Ukrajinske snage imale su "uspjehe" u tri područja regije Herson pod ruskom okupacijom, kaže Jurij Sobolevski, zamjenik šefa regionalnog vijeća Hersona. On je rekao da su ukrajinske trupe imale uspjehe u okruzima Hersona Berislav i Kahovka.

Sobolevskyi nije iznio nikakve detalje o navodnom uspjehu ukrajinskih trupa, ali su njegovi komentari uslijedili nakon što je rusko ministarstvo obrane tvrdilo da pokušaji Ukrajine da pokrene protuofenzivu na jugu zemlje nisu uspjeli.

U svom dnevnom briefingu rusko ministarstvo obrane navelo je da su ukrajinske snage pretrpjele velike gubitke u opremi i ljudstvu.

Također je rečeno da su njezine snage oborile tri ukrajinska helikoptera i da je Ukrajina izgubila četiri borbena zrakoplova tijekom dva dana borbi oko bojišnice Mikolajiv-Krivi Rih i u drugim područjima južne Ukrajine.

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage pretrpjele značajne gubitke na jugu zemlje, gdje je u tijeku ofenziva protiv okupacijskih snaga u području Hersona. Rusija je, međutim, prethodno odbacila svaki napredak Ukrajine.

Nije moguće neovisno provjeriti tvrdnje nijedne strane, ističe The Guardian.


12:18 Nuklearni inspektori UN-a koji su jutros iz Kijeva krenuli u ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižje mogli bi postrojenje posjetiti u četvrtak.

Novinar Reutersa koji putuje u konvoju s timom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je kako je vjerojatno da će inspektori ostati preko noći u obližnjem gradu Zaporižje prije nego što u četvrtak posjete elektranu, koja se nalazi na teritoriju pod kontrolom Rusije.

Trenutačno je nejasno koliko će inspekcija trajati, nakon što su ruski službenici na tom području sugerirali da bi posjet mogao trajati samo jedan dan, dok su IAEA i ukrajinski dužnosnici sugerirali da bi moglo trajati nekoliko dana.


11:45 Ukrajinske sigurnosne službe uhitile su pet osoba u istočnoj Ukrajini za koje se sumnja da su služile kao promatrači ruske vojske, pomažući tako u usmjeravanju njihovih raketnih napada.

Dužnosnici kažu da su osumnjičenike regrutirale ruske sigurnosne službe kako bi pomogle u prilagođavanju preciznosti napada na Slovjansk, Bahmut i Kramatorsk te pripremile akcije sabotaže, izvještava novinska agencija Unian, kako prenosi BBC.

Navodno su koristili anonimne Telegram kanale kako bi svojim ruskim nadređenima proslijedili informacije o lokaciji ukrajinskih vojnih položaja i kretanju opreme. Svoj petorici određen je pritvor.


10:48 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak kaže da ruske snage postaju "aktivnije na okupiranim područjima". U objavi na Twitteru, on je naveo da pljačkaju poduzeća, poljoprivrednike i demontiraju tvornice.

Istovremeno, prema britanskim obavještajnim službama, Ukrajina nastavlja svoju ofenzivu protiv ruskih snaga diljem južne Ukrajine, potiskujući liniju bojišnice "mjestimice malo dalje". Ukrajinske oklopne snage, kako se navodi, nastavile su s napadima na rusku južnu skupinu snaga na nekoliko smjerova na jugu zemlje.

Ukrajinske formacije mjestimično su potisnule liniju bojišnice, iskorištavajući relativno slabo oformljenu rusku obranu. "U skladu sa svojom doktrinom, Rusija će sada vjerojatno pokušati popuniti rupe u svojoj liniji korištenjem unaprijed određenih mobilnih rezervnih jedinica. To će vjerojatno uključivati ​​neke od onih iz istočne skupine snaga".

Rusija, kako se navodi, nastavlja ubrzavati pokušaje generiranja novih pojačanja za Ukrajinu. Dragovoljačke bojne novog 3. armijskog korpusa napustile su svoju matičnu bazu u blizini Moskve od 24. kolovoza, vjerojatno za daljnje raspoređivanje u Ukrajinu.

"Operativna učinkovitost ovih jedinica nije poznata. Trećem armijskom korpusu vrlo vjerojatno nedostaje ljudstva i te su trupe imale ograničenu obuku".


10:40 Lokalne vlasti u Zaporižju, koje su postavljene od strane Moskve, tvrde da su ukrajinske snage preko noći granatirale teritorij nuklerane elektrane i obližnji grad Energodar. Obje strane se međusobno optužuju za bombardiranje šireg područja već tjednima, povećavajući bojazan od nesreće ili curenja radijacije.

Lokalna uprava u Energodaru tvrdi da su ukrajinske trupe granatirale teritorij elektrane sa 60 projektila u posljednja 24 sata. Napadi su uključivali napad dronom na upravnu zgradu tvornice, koja je oštećena. Još jedan dron pogodio je centar za obuku tvornice, priopćila je uprava, kako prenosi AP.


10:27 Pojavili su se izvještaji o požaru u skladištu nafte koji se dogodio u selu u blizini grada Džankoja na Krimu, koji je Rusija pripojila 2014. godine. Tamošnje vlasti još nisu komentirale snimke požara koje se dijele na društvenim mrežama.


10:21 Ukrajinska vojska kaže da je uništila zapovjedna mjesta i skladišta streljiva, dok se nastavlja njihova južna ofenziva oko južnog grada Hersona. Prema vojnom operativnom zapovjedništvu Jug, u posljednja 24 sata izvedeno je 16 zračnih napada na ruske uporišne točke, skladišta streljiva i trupe na jugu.

Dodaje se da je ukrajinsko topništvo pogodilo četiri ruska zapovjedna mjesta i četiri riječna prijelaza u regiji Herson.

Predsjednik Volodimir Zelenski nije izričito spomenuo protuofenzivu u svom redovitom video obraćanju sinoć, samo je rekao da se "aktivna neprijateljstva odvijaju gotovo duž cijele crte bojišnice - na jugu, u regiji Harkov i u Donbasu".

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako su ukrajinske snage, nakon što su pokušale krenuti u ofenzivu u tri različita smjera u regijama Mikolajiv i Herson, izgubile više od 1200 vojnika kao i 139 tenkova, oklopnih vozila i kamiona, prenosi BBc agenciju Reuters. BBC nije uspio provjeriti tvrdnje niti jedne strane.


10:11 Ukrajina je optužila Rusiju da namjerno granatira koridore kako bi inspektorima IAEA-e učinila nesigurnim posjet nuklearnoj elektrani Zaporižje na jugu zemlje. Glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da Rusija pokušava natjerati misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da ide kroz Krim i dijelove regija Lugansk i Donjeck, koje su okupirale ruske snage, prenosi The Guardian.

Drugi viši predsjednički savjetnik Andrij Jermak kaže da je Rusija namjeravala prisiliti tim UN-a kroz Krim i dijelove regija Lugansk i Donjeck. "Rusija pokušava omesti posjet misije IAEA nuklearnoj elektrani simuliranjem borbenih operacija u Energodaru i granatiranjem područja u blizini nuklearne elektrane", rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je također ustvrdio da Rusija "ne prestaje s provokacijama upravo u onim smjerovima iz kojih bi misija trebala stići na postaju".

"Okupatori nisu napustili elektranu, nastavljaju s bombardiranjem i ne povlače oružje i streljivo s lokacije. Zastrašuju naše osoblje. Rizik od nuklearne katastrofe zbog ruskih akcija ne smanjuje se ni na jedan sat", dodao je. "Neophodna je hitna i potpuna demilitarizacija Zaporižja".

Zelenski se, inače, sastao sa šefom UN-ovog nadzornog tijela za nuklearnu energiju koji će ovaj tjedan voditi stručni tim za inspekciju nuklearne elektrane Zaporižje koju kontroliraju ruske snage.

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Grossi, stigao je u glavni grad Ukrajine kasno u ponedjeljak na čelu tima od 14 članova, prije posjeta postrojenju.

Zelenski je rekao da je misija "vjerojatno jedno od prioritetnih pitanja u vezi sa sigurnošću Ukrajine i današnjeg svijeta" te je pozvao na "momentalnu demilitarizaciju elektrane" i njezin prijenos pod "punu ukrajinsku kontrolu".


08:17- Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je u srijedu Europsku uniju da zabrani dolazak ruskim turistima, opisavši tu mjeru primjerenom budući da većina Rusa podržava "genocidni agresorski rat" vlastite zemlje protiv Kijeva.

"Vrijeme za polovične mjere prošlo je", rekao je Kuleba za Reuters pred drugi dan sastanka ministara vanjskih poslova EU u Pragu u srijedu.

"Samo oštra i dosljedna politika može dati rezultate".

Očekuje se da će se ministri dogovoriti o suspenziji sporazuma o viznim olakšicama s Moskvom, što znači da će Rusi morati duže čekati i plaćati više za vize, dok će blok vjerojatno ostati podijeljen oko potpune zabrane putovanja u EU.

"Zabrana izdavanja viza za ruske turiste i neke druge kategorije bila bi primjeren odgovor na genocidni agresorski rat Rusije u srcu Europe koji podržava velika većina ruskih građana", rekao je Kuleba u izjavi poslanoj elektronskom porukom Reutersu.

Također je predložio pokretanje posebnog programa za ruske vojnike koji se više ne žele boriti u Ukrajini.

"(Poruka): spasi se i odlazi. Položi oružje, predaj se ukrajinskim snagama i dobij priliku započeti novi život", rekao je Kuleba.

"Uvjeren sam da je vrijedno dati tu ponudu, jer čak i ako jedan ruski vojnik položi oružje i odluči otići, to znači spašene ukrajinske živote i bliži mir", rekao je Kuleba.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u utorak ruske vojnike da bježe spašavajući tako svoje živote nakon što su njegove snage pokrenule ofenzivu kako bi ponovno zauzele južnu Ukrajinu.

Moskva tvrdi da je odbila napad i nanijela velike gubitke kijevskim snagama.

Britansko ministarstvo obrane u srijedu je objavilo da su ukrajinske snage na nekim mestima na južnom bojištu potisnule ruske snage, iskoristivši relativno ‘tanku‘ rusku obranu.


06:31 - Rusija je zaustavila dotok plina kroz najveći plinovod u Europi u srijedu, intenzivirajući ekonomski rat Moskve i Bruxellesa i povećavajući mogućnost recesije i racionaliziranja energije u nekim od najbogatijih zemalja u Europi

Protok je pao na nulu u Sjevernom toku 1 koji ide prema Njemačkoj preko Baltičkog mora, pokazuju podaci s ulazne točke Sjevernog toka na njemačku plinsku mrežu.

Plina za Njemačku neće biti između 3 sata po srednjoeuropskom vremenu u srijedu, do ranih sati u subotu, objavio je ruski Gazprom.

Europske vlade strahuju da bi Moskva mogla to razdoblje produljiti zbog zapadnih sankcija nametnutih nakon invazije Ukrajine i smatraju da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi energente kao oružje rata.

Daljnja ograničenja europske opskrbe plinom pojačala bi energetsku krizu zbog koje su veleprodajne cijene plina već skočile za više od 400 posto od prošlog kolovoza, stvarajući krizu životnih troškova za potrošače i otežavajući poslovanje tvrtkama te prisiljavajući vlade da troše milijarde kako bi smanjile teret.

Moskva koja je već smanjila opskrbu preko Sjevernog toka 1 na 40 posto kapaciteta u lipnju i na 20 posto u srpnju krivi probleme s održavanjem i sankcije koje, kako kaže, sprečavaju povratak i instalaciju opreme.

Gazprom je objavio da je najnoviji potez potreban zbog održavanja jedinog preostalog kompresora plinovoda.


05:44 - Diplomati pokušavaju organizirati posjet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Općoj skupštini UN-a u New Yorku u rujnu, što bi bio prvi njegov posjet inozemstvu otkad je počela ruska invazija 24. veljače.

"Spremni smo za posjet bilo kojeg dužnosnika, uključivo i predsjednika", rekao je glasnogovornik ukrajinske misije pri UN-u Anatolij Slenko.

Zelenskog se nalazi na popisu govornika najvećeg UN-ovog godišnjeg skupa koji se održava polovicom rujna, ali Slenko je naglasio da se to još može izmijeniti. Hoće li do posjeta doći još je uvijek nejasno, dodao je.

Izvori iz Vijeća sigurnosti UN-a potvrdili su da ukrajinska misija priprema posjet Zelenskija godišnjem skupu predsjednika država i vlada.

Ipak, diplomati upozoravaju da bilo kakvo putovanje ukrajinskog predsjednika predstavlja veliki rizik za njegov život.

Dodaju da će odluka biti povezana s razvojem događaja na vojnom planu u Ukrajini.

Ove godine Opća skupština počinje u New Yorku 20. rujna. Među govornicima su američki predsjednik Joe Biden, njemački kancelar Olaf Scholz i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Nazočnost ukrajinskog predsjednika bila bi važan simbol, ocjenjuje se. Zelenski je dosad otkad je počeo rat putovao samo unutar Ukrajine iz sigurnosnih razloga.


05:22 - Tim predvođen čelnikom Međunarodne agencije za atomsku energiju/IAEA) krenuo je u srijedu iz Kijeva u rusku nuklearnu elektranu u južnoj Ukrajini koja je izazvala globalnu zabrinutost.

Najveća nuklearna elektrana u Europi Zaporižja nalazi se na prvoj liniji bojišta između ruskih i ukrajinskih snaga, a područje je posljednjih dana u više navrata granatirano. Dvije strane optužuju se međusobno za te napade.

"Konačno krećemo", rekao je novinarima šef IAEA-e Rafael Grossi, koji je u Kijev stigao u ponedjeljak s timom od 13 članova.

Grossi je rekao da su inspektori planirali provesti "nekoliko dana" u elektrani i da će se nakon toga podnijeti izviješće.

Tvornicu su okupirale ruske snage u ožujku, a Ukrajina je optužila Rusiju da je tamo rasporedila stotine vojnika i skladištila streljivo.

Ukrajina se isprva bojala da bi posjet IAEA-e Zaporižju legitimizirao rusku okupaciju mjesta, prije nego što je konačno podržala ideju o misiji.

Ukrajina je inzistirala na tome da misija tamo treba otputovati s teritorija koji drže Ukrajinci, što znači da će inspektori morati prijeći crtu bojišnice uz sigurnosna jamstva s obje strane.

"Nažalost, Rusija ne zaustavlja svoje provokacije upravo u smjerovima kojima misija treba ići da bi stigla u elektranu", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u svom dnevnom obraćanju naciji u utorak nakon sastanka s Grossijem.

"Nadam se da će tim IAEA-e moći započeti s radom", dodao je, nazvavši situaciju u postrojenju "krajnje prijetećom".

"Okupatori nisu napustili postrojenje, nastavljaju s bombardiranjem i ne povlače oružje i streljivo s lokacije. Zastrašuju ukrajinsko osoblje. Rizik od nuklearne katastrofe zbog ruskih akcija ne smanjuje se", rekao je.

"Neophodna je trenutna i potpuna demilitarizacija Zaporižja."

U međuvremenu, intenzivne borbe bjesne u obližnjim južnim regijama Herson i Donbas, rekao je Zelenskij.

Veći dio regije Herson koja graniči s Crnim morem i istoimenu prijestolnicu pokrajine zauzele su ruske snage na početku invazije prije šest mjeseci.

Budući da je rat u istočnoj regiji Donbasa uglavnom u zastoju, analitičari su tjednima govorili da će se borba vjerojatno pomaknuti prema jugu kako bi se prekinula pat pozicija prije zime.

‘Duga i komplicirana‘ borba

U utorak je u novim ruskim napadima na središte sjeveroistočnog grada Harkiva ubijeno najmanje pet osoba, a sedam je ranjeno.

Ali velik dio pozornosti ostao je na protuofenzivi na jugu.

U Bereznehuvateu, gradu u blizini bojišnice oko 70 kilometara sjeverno od grada Hersona, novinari AFP-a mogli su čuti topničku vatru i vidjeti vojnike kako se odmaraju uz cestu.

"Dosta smo ih pogurali", rekao je Viktor, pripadnik pješaštva u svojim 60-ima koji je odbio dati prezime.

Ali njegov zapovjednik Oleksandr, veteran sovjetskog rata u Afganistanu, predvidio je da će borba za ponovno preuzimanje Hersona biti "duga i komplicirana".

Rusko ministarstvo obrane ustvrdilo je u utorak da je Ukrajina doživjela "poraz" u južnom protunapadu, pretrpjevši "velike gubitke" od više od 1200 vojnika i oko 150 vojnih vozila.

Ukrajinsko predsjedništvo tvrdi da su njegove snage uništile "gotovo sve velike mostove" preko Dnjepra i da su "ostali samo pješački prijelazi" u regiji Herson.

Tijekom noći, grad Mikolajiv koji drže Ukrajinci, 80 kilometara sjeverozapadno od Hersona, bio je izložen "žestokom bombardiranju", pri čemu su ruski protuzračni projektili ubili dva civila i ranili 24, priopćilo je južno zapovjedništvo vojske.

‘Ne bojimo se‘

Do novih sukoba došlo je dok su se studenti diljem Ukrajine pripremali za početak nove akademske godine nakon što su škole zatvorene zbog ruske invazije, koja je sada u sedmom mjesecu.

Samo onim školama s bunkerima protiv zračne opasnosti bit će dopušteno ponovno otvaranje, dok će se ostale vratiti na online učenje.

"Samo želimo živjeti svoj život u potpunosti", rekla je 16-godišnja učenica Polina za AFP u Kijevu.

"Ne bojimo se, već smo dovoljno proživjeli. Naša generacija odlučila je živjeti u sadašnjem trenutku."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:31