NUKLEARNA TRIADA

Nemoguća misija Antonyja Blinkena: Netanyahu ga ne sluša, dvije važne države znakovito šute...

Diplomatska kampanja je pokazala ograničenost američkog utjecaja na sadašnji Izrael

Antony Blinken

 Jonathan Ernst/Afp/Profimedia/Jonathan Ernst/afp/profimedia

Sad sam miran. CIA čita moje tekstove. U kolumni prije deset dana sam se pitao kamo je nestao direktor američke obavještajne agencije William Burns i evo ga, pojavio se, u nedjelju je stigao na Bliski istok. Ondje je već nekoliko dana američki državni tajnik Antony Blinken, u drugoj diplomatskoj misiji od početka sukoba: u utorak, 7. studenog, mjesec je dana početka rata.

SAD ulaže velike napore kako bi se stvorila korelacija aktera u regiji radi omogućavanja humanitarnih stanki (pojam je definiran na posljednjem summitu EU kako bi se izbjeglo “primirje”) s ciljem dostave pomoći palestinskom civilnom stanovništvu, definirala potreba razbijanja Hamasa i njegovog malignog djelovanja u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali te stvorila koalicija arapskih i islamskih država koje bi bile spremne preuzeti tranzicijsku vlast nakon što prestane sukob.

Nakon Izraela, u Jordan

Dio diplomatskog plana je i, kako je rekao neimenovani izvor američke administracije The Washington Postu, “uvjeriti sugovornike u predanost administracije da odvrati druge zemlje ili naoružane skupine od širenja sukoba”. Kako likovi iz iračkih militantnih skupina pod kontrolom Islamske Republike Iran ne bi pomislili da je riječ samo o riječima, američka je vojska u nedjelju potvrdila razmještanje nuklearne podmornice na Bliskom istoku, objavila je agencija AP.

Riječ je podmornici klase Ohio koja je dio ”nuklearne triade”: sposobnosti ispaljivanja projektila nuklearnih bojevih glava s kopna, iz zraka i s mora, uključujući i iz mora. AP upozorava da nije sigurno je li podmornica naoružana nuklearnim projektilima jer nekoliko podmornica klase Ohio umjesto nuklearnog oružja u arsenalu ima krstareće rakete. Američki državni tajnik je u nedjelju nenajavljeno osvanuo u Bagdadu odakle je poručio da Washington ne želi rat s Islamskom Republikom Iran, ali “učinit ćemo sve što je potrebno da zaštitimo naše osoblje, bilo vojno ili civilno”.

Burns će se baviti razmjenom obavještajnih informacijama uz prioritet utvrđivanja lokacija na kojima palestinski militantni pokret Hamas drži taokinje i taoce (najviše, prema nekim podatcima 54, tajlandskih je državljana koji su došli raditi na izraelskim poljima). Poznato je da će šef CIA nakon Izraela otići u Jordan, ali to sigurno neće biti svi susreti.

Nemoguća misija

Blinken se u velikoj mjeri bavi nemogućom misijom. S jedne se strane suočava s Izraelom gdje premijer Benjamin Netanyahu ne pristaje ni na kakvu ideju humanitarnih stanki jer smatra da bi najtvrđim stavom mogao utjecati na dijelove javnosti da mu daju podršku.

Ozbiljan je problem položaj izraelskog premijera koji jasno daje do znanja da će se boriti da ostane na vlasti po svaku cijenu, čak i na štetu Izraela. Blinken ga pokušava uvjeriti da je više od devet tisuća žrtava u pojasu Gaze, s trendom rasta, vektor koji jača djelujući protivno izraelskim i američkim interesima. Izraelac se ne obazire.

Jordan je u izuzetno teškoj situaciji jer je to država s najvećim brojem palestinskih izbjeglica - posebna je tema zašto arapske zemlje, pa i one koje su normalizirale odnose s Izraelom kao ova hašemitska kraljevina, ne dozvoljavaju da palestinska zajednica izađe iz geta izbjegličkih logora te se inkorporira u društvo. Jordan je na lijevoj obali rijeke Jordan, a tijekom sastanka s kraljem Abdullahom II američki državni tajnik je izrazio zabrinutost zbog rastućeg nasilja na Zapadnoj obali.

“Tajnik je zahvalio kralju na njegovom kontinuiranom vodstvu i ulozi u promicanju regionalne stabilnosti i ponovno potvrdio snagu strateškog partnerstva SAD-a i Jordana i predanost SAD-a sigurnosti i gospodarskom prosperitetu Jordana”, stoji u američkom priopćenju nakon susreta.

Sveobuhvatno rješenje

Antony Blinken je pokušao razborito razgovarati s Mahmudom Abbasom, predsjednikom Palestinske samouprave, koji i dalje upravlja Zapadnom obalom, nastojeći ga potaknuti na suradnju kad je riječ o novoj upravi pojasa Gaze kad završi izraelska vojna operacija.

Abbas i njegovi suradnici su odgovorili da je to moguće samo u sklopu sveobuhvatnog rješenja. Prevedeno, ne žele se petljati u pojas Gaze nakon što rat prestane. Posjet je završio u Ankari gdje je turski ministar Hakan Fidan tražio bezuvjetni prekid vatre.

Diplomatska kampanja je pokazala ograničenost američkog utjecaja na sadašnji Izrael - Netanyahu nikad nije bio u dobrim odnosima s demokratskim administracijama - i brojne druge aktere, ali i želju nekih zemalja u regiji da SAD bude jamac stabilnosti (Jordan) uz vidljivu suzdržanost Saudijske Arabije i, primjerice, Ujedinjenih Arapskih Emirata da se zasad javno uključe u pregovore i procese.

Nadati se da su svi akteri u regiji odlučni izbjeći prelijevanje sukoba jer bi takav scenarij odveo regiju, uz snažan potencijal daljnjeg širenja u spirali rata, u katastrofu. Dobra je vijest stigla iz Beijinga/Pekinga: “Kina, koja je preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a, učinit će sve što može kako bi se obnovio mir na palestinskim teritorijima.” Zhang Jun, stalni predstavnik Kine pri UN-u, kako prenosi China Daily, navodi da je “imperativ promicati prekid vatre i zaustaviti borbe, spriječiti daljnje civilne žrtve i humanitarnu katastrofu većih razmjera te suzbiti širenje sukoba".

Biden i kineski predsjednik Xi Jinping bi se trebali susresti za tjedan dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:39