‘IZDAJICE!‘

Izraelski vojnici sat vremena maltretirali njemačku TV ekipu: ‘Bili su jako agresivni, prijetili su nam oružjem‘

Situacija se smirila tek nakon sat vremena nakon što su na kontrolnu točku došli drugi vojnici i policija.
 Screenshot ARD

Izraelski vojnici zaustavili su TV ekipu njemačkog javnog servisa ARD nakon povratka sa snimanja na području Zapadne obale te im pritom prijetili oružjem, javljaju njemački mediji u ponedjeljak.

Incident se dogodio u nedjelju poslijepodne nakon što se TV ekipa javnog servisa Bayerische Rundfunk (BR), koji je zadužen za dopisništvo u Tel Avivu, vraćala sa snimanja priloga u kojem je tematizirano nasilje izraelskih naseljenika nad Palestincima.

Dopisnik Jan-Christoph Kitzler svjedoči kako su ih izraelski vojnici južno od grada Hebrona zaustavili i držali sat vremena. Pritom su se vojnici, kako nadalje svjedoči ekipa, ponašali "izuzetno agresivno".

"Vojnici su nam prijetili oružjem te su nas pitali jesmo li Židovi. Jednu našu kolegicu su nazvali izdajnicom", rekao je Kitzler.

Situacija se smirila tek nakon sat vremena nakon što su na kontrolnu točku došli drugi vojnici i policija.

Za BR se radi o jasnom napadu na slobodu medija.

"Ovo je već drugi takav slučaj ovog tjedna. Naš tim se jasno predstavio kao akreditirani tim novinara i nalazili su se daleko do sigurnosnih područja u kojima je zabranjen boravak novinarima", rekao je Kitzler i dodao kako je ponašanje izraelske vojske neprihvatljivo.

Glasnogovornik izraelske vojske je rekao kako se trenutno istražuje pozadina ovog incidenta te se ispričao za "eventualne neugodnosti".

Udruga stranih novinara u Izraelu je pozvala izraelsku vojsku da poštuje prava novinara, posebice nakon incidenata s novinarima koji su izvještavali o napadima stanovnika ilegalnih židovskih naselja na Zapadnoj obali Jordana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:53