KAOTIČAN SCENARIJ

MMF TRAŽI UKIDANJE POTICAJNIH MJERA Ulagači bi se mogli suočiti s gubitkom i do 2.300 milijardi dolara

Ulagači bi se mogli suočiti s gubitkom i do 2.300 milijardi dolara ne budu li središnje banke diljem svijeta uspjele bez problema ukinuti hitne poticajne mjere, uvedene tijekom financijske krize, prenose europski mediji danas upozorenje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

STIGLA JOŠ LOŠIJA PROGNOZA MMF-a ZA HRVATSKU: BDP pada 0,6%, inflacija raste 3%

Time je MMF prvi puta konkretno procijenio moguće posljedice kaotičnog ukidanja mjera kvantitativnog ublažavanja monetarne politike. Središnje banke širom svijeta, uključujući američki Fed, spremaju se smanjiti poticajne mjere kojima su nastojale poduprijeti gospodarski rast u vrijeme krize, podsjeća Sky News.

MMF je upozorio da bi u nepovoljnom scenariju koji uključuje povlačenje poticajnih monetarnih mjera u kraćem razdoblju i naglo povlačenje kapitala, te rast kamata na državne obveznice širom svijeta za jedan postotni bod, ulagači mogli pretrpjeti gubitak na obvezničkim portfeljima od oko 5,6 posto, što odgovara ukupnom gubitku od oko 2.300 milijardi dolara.

To je više od polovice iznosa gubitaka zabilježenih na vrhuncu financijske krize.

Iako u MMF-u napominju da je takav scenarij manje vjerojatan od neproblematičnog i postupnog podizanja kamatnih stopa, koje ne bi povlačilo za sobom tako velike gubitke, ulagače brinu razmjeri tih poticaja a time i teška zadaća postavljena pred središnje banke, uključujući Fed ali i Bank of England.

Procjena je objavljena u MMF-ovom redovnom polugodišnjem izvješću o stabilnosti svjetskog financijskog sustava i vremenski se poklopila s imenovanjem kandidata koji će na čelu američke središnje banke bitno utjecati i na financije ostalih zemalja širom svijeta.

Iz Washingtona je objavljeno da će predsjednik Barack Obama za čelnu dužnost u Fedu predložiti sadašnju viceguvernerku Janet Yellen, vatrenu pobornicu blage monetarne politike, kojoj je zapošljavanje važnije od inflacije. Yellen bi trebala preuzeti kormilo pri kraju zadnjeg ciklusa kvantitativnog popuštanja, tijekom kojeg je tiskan novac i kupovane obveznice u vrijednosti 85 milijardi dolara mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 20:33