SPORNO SAVEZNIŠTVO

NATO osudio sporazum Rusija-Abhazija

 AFP PHOTO / DANIEL SANNUM LAUTEN

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je u ponedjeljak potpisivanja sporazuma o partnerstvu između Rusije i separatističke gruzijske pokrajine Abhazije, poručivši da sporazum ne pridonosi mirnom i trajnom rješenju stanja u Gruziji.

NATO čvrsto podupire suverenost i teritorijalnu cjelovitost Gruzije u okviru njezinih međunarodno priznatih granica, poručio je glavni tajnik NATO-a.

"Stoga ne priznajemo takozvani sporazum o savezništvu i strateškom partnerstvu potpisan 24. studenoga između gruzijske pokrajine Abhazije i Rusije", priopćio je NATO u ponedjeljak na večer.

"Taj takozvani sporazum ne pridonosi mirnom i trajnom rješenju stanja u Gruziji. Naprotiv, on krši teritorijalnu cjelovitost i suverenost Gruzije i u suprotnosti je s načelima međunarodnog prava, načelima OESS-a i međunarodnim obvezama Rusije", poručio je Stoltenberg u priopćenju.

Dodaje kako i dalje poziva Rusiju da povuče priznanje gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije i da povuče svoje snage iz Gruzije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak kontroverzni sporazum o partnerstvu s Abhazijom, separatističkom pokrajinom u Gruziji koja je odmah osudila taj potez i ocijenila ga korakom prema aneksiji.

Abhazija se odcijepila od Gruzije u ratu početkom 90-ih, kada je većina etničkih Gruzijaca iz tog područja pobjegla. Rusija je 2008. priznala Abhaziju kao neovisnu državu, zajedno s Južnom Osetijom, drugom gruzijskom separatističkom pokrajinom. No, tek je nekolicina zemalja priznala je te samoproglašene države.

Gruzija je osudila potpisivanje sporazuma, ističući da neće dopustiti "Nikakav napad na svoju teritorijalnu cjelovitost".

Sličan sporazum Rusija predviđa sklopiti i s Južnom Osetijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:50