‘WE HAVE A PROBLEM‘

NASA izgubila kontakt s Međunarodnom svemirskom postajom, poruke im morali slati preko Rusa

‘Na svemirskoj postaji nije bilo nikakvih problema. Poteškoća je bilo samo kod nas na tlu. Nitko nije bio u opasnosti‘
 Darryl Fonseka/Alamy/Alamy/Profimedia

Zbog nestanka električne energije u zgradi NASA-e u Houstonu, u utorak je nakratko prekinuta komunikacijska veza s Međunarodnom svemirskom postajom, zbog čega se svemirska agencija po prvi puta morala osloniti na pričuvne kontrolne sustave, piše Guardian.

Nestanak struje značio je i da je kontrola misije izgubila mogućnost upravljanja, telemetriju i glasovnu komunikaciju sa stanicom u orbiti. Nestanak električne energije dogodio se upravo u trenutku dok su u tijeku bili radovi na zgradi Svemirskog centra Johnson u Houstonu.

Posada svemirske stanice obaviještena je o problemima preko ruskog komunikacijskog sistema i to nekih 20 minuta nakon nestanka struje.

image

Joel Montalbano

Mark Felix/Afp/Profimedia/Mark Felix/afp/profimedia

Voditelj programa svemirske postaje, Joel Montalbano, kazao je da niti astronauti niti sama stanica ni u jednom trenutku nisu bili u opasnosti te da su pričuvni sustavi omogućili normalnu komunikaciju unutar 90 minuta.

‘Na svemirskoj postaji nije bilo nikakvih problema. Poteškoća je bilo samo kod nas na tlu. Niti u jednom trenutku ni posada ni stanica nisu bili u opasnosti‘, rekao je Montalbano.

‘Znali smo da su ti radovi u tijeku i zbog toga smo pripremili pričuvne komandne i kontrolne sisteme koje možemo koristiti i u slučaju nekih vremenskih nepogoda, pogotovo tijekom sezone uragana‘, kazao je.

Ovo je prvi put da je NASA morala aktivirati te pričuvne sisteme, dodao je Montalbano. Rekao je i da se nada kako će agencija ubrzo riješiti sve probleme i vratiti se uobičajenim operacijama do kraja dana.

NASA u pripravnosti drži rezervni kontrolni centar nekoliko kilometara udaljen od Houstona za slučaj da dođe do nekakve katastrofe koja bi zahtijevala evakuaciju. No prilikom nestanka struje u utorak, taj rezervni centar nije trebalo aktivirati jer su svjetla i klimatizacija u glavnom centru još uvijek radili.

‘Detaljno ćemo analizirati što se dogodilo, naučiti nešto iz toga i krenuti dalje‘, rekao je Montalbano.

Napetosti između Rusije i SAD-a na Zemlji ne sprječavaju njihove svemirske agencije da surađuju, iako je Moskva rekla da će se povući iz programa Međunarodne svemirske postaje do 2014. godine i umjesto toga izgraditi vlastitu svemirsku stanicu.

U veljači je Moskva na Međunarodnu svemirsku postaju lansirala brod za spašavanje kako bi vratila kući troje članova posade koji su zapeli nakon što je njihovu originalnu kapsulu pogodio meteor.

Prošle godine, kozmonauti su stigli na postaju u žutim letačkim odijelima s plavim detaljima, bojama koje odgovaraju ukrajinskoj zastavi, nedugo nakon što je započela ruska invazija. Poruka, ako je i bila namijenjena, nije bila do kraja jasna. Nekoliko mjeseci kasnije ruska svemirska agencija objavila je fotografije na kojima se vidi kako kozmonauti na ISS-u drže zastave samoproglašenih republika u Lugansku i Donjecku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:34