DRAMA NA ISS-u

Na ruskoj svemirskoj kapsuli Sojuz nastala rupa manja od milimetra: ‘Situacija nije dobra...‘

"Preliminarni pregled je pokazao da je zbog rupice promjera 0,8 milimetara došlo do smanjenja tlaka"
 Handout/Afp

Rupica promjera manjeg od jednog milimetra uzrok je curenje rashladne tekućine na ruskoj svemirskoj kapsuli Sojuz, usidrenoj na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), priopćio je u ponedjeljak predsjednik ruske svemirske agencije Roscosmos.

Planirana svemirska šetnja dvojice ruskih kozmonauta je prošli tjedan bila otkazana nakon što je NASA primjetila da iz svemirske kapsule suklja tekućina.

Prije par dana je Sergej Krikalev, voditelj ljudskih svemirskih letova u Roscosmosu, u izjavi objavljenoj na Telegramu rekao da bi "uzrok curenja iz Sojuza MS-22 mogao bi biti mikrometeoroid koji je udario u brod".

Temperature u kapsuli su se u međuvremenu digle, a Roscosmos istražuje uzrok curenja i načine kako riješiti problem.

Rashladna tekućina služi za regulaciju temperature na kapsuli.

"Preliminarni pregled je pokazao da je zbog rupice promjera 0,8 milimetara došlo do smanjenja tlaka. Posada nije u opasnosti i trenutno se svi nalaze unutar ISS-a", rekao je šef Roscosmosa Jurij Borisov.

Temperatura na Sojuzu MS-22 je trenutno stabilizirana na ispod 30 stupnjeva Celzija i kapsula je u radnom pogonu.

No, Borisov tvrdi da je jasno da situacija "nije dobra" te da će se do kraja mjeseca odlučiti koji će se koraci poduzeti.

Roscosmos bi, u slučaju da se pokaže da je Sojuz MS-22 neispravan, mogao poslati rezervnu svemirsku letjelicu kojom bi se kozmonauti vratili na Zemlju .

Rezervna bi letjelica mogla biti spremna za polijetanje 19. veljače.

Ni američka svemirska agencija ni Roscosmos nisu pojasnili temperaturni raspon letjelice, koliko je letjelica bila blizu dostizanja tih granica, koliko je rashladne tekućine iscurilo ili kada je curenje prestalo.

Svemirska letjelica Sojuz prevezla je kozmonaute Sergeja Prokopjeva i Dimitrija Petelina zajedno s NASA-inim astronautom Frankom Rubiom do svemirske stanice u rujnu, što je bio prvi zajednički američko-ruski let prema obnovljenom sporazumu između NASA-e i Roscosmosa koji omogućava miješanim posadama putovanja u i iz svemira.

Rusija je dala do znanja da više možda neće sudjelovati u prijevozu posade na ISS te da je moguće da će lansirati svoju vlastitu svemirsku postaju.

Borisov je još u srpnju rekao da je ISS nadživio svoju svrhu te da je ta svemirska postaja "opasna".

Rusija i SAD i dalje održavaju znanstvenu suradnju.

ISS, veličine nogometnog igrališta, koji kruži oko 400 kilometara iznad Zemlje, kontinuirano je okupiran od 2000. godine i njime upravlja američko-rusko partnerstvo koje uključuje i Kanadu, Japan i 11 europskih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:08