NOVA BORBA ZA SVEMIR

Nakon što je NASA dala Musku ugovor za let na Mjesec, Bezos nudi da sam plati trošak misije

Bezos nudi posebne uvjete - oprostit će im do dvije milijarde dolara troškova za projekt u prvoj fiskalnoj godini
Vizija misije na Mjesec Bezosove tvrtke Blue Origin
 Blue Origin

Jeffu Bezosu, astronomski bogatom vlasniku kompanije Amazon, nije dosta natjecanja. Nakon što je izgubio od Richarda Bransona, pa se kao "drugi" vinuo na turistički let do ruba svemira, nekoliko dana zakasnivši za vlasnikom Virgin grupe, Bezos je, čini se, odlučan u namjeri da mu titula "prvoga" ne promakne kad je riječ o spuštanju na Mjesec. U tom pothvatu, najnovijem spuštanju astronautske posade na Mjesečevu površinu, prvom nakon 1972. godine, glavni mu je rival njemu omraženi Elon Musk, vlasnik SpaceX-a, glavnog konkurenta Bezosova Blue Origina. Naime, američka NASA sklopila je ugovor sa SpaceX-om prema kojem bi kompanija u vlasništvu Elona Muska trebala spustiti astronaute na Mjesec 2024. godine. Bezos se žestoko borio s Muskom za tu priliku tešku oko 2,9 milijardi dolara.

Kratkoročni problemi

No, nije uspio. Američka se vlada odlučila u travnju za Muska navodeći da je nudio bolje uvjete i imao jeftinu ponudu, a da si jednostavno - zbog kratkoročnih problema s proračunom - ne može priuštiti dva izvora usluge, od čijih bi proizvoda kasnije odabrala bolji. U ekipi od četiri člana koja bi trebala na Mjesec prva nakon misije Apollo 17, trebao bi se naći prvi astronaut crne boje kože i prva žena koja će stupiti na Mjesec. Očekuje se pravi spektakl.

Pismo Nasi

Muskov SpaceX dobio je posao sagraditi letjelicu s kojom će ekipa prizemljiti na Zemljin satelit. No, samo tjedan dana nakon što se provozao do ruba svemira s troje "civila" na prvom demonstracijskom turističkom letu u svemir i uživao nekoliko minuta u bestežinskom stanju, cijelo vrijeme pod budnim okom kamere, Bezos je odlučio da neće prihvatiti vladino "ne" kao odgovor i propustiti pustolovinu na Mjesecu.

image
Jeff Bezos
Joe Raedle/AFP

Na konferenciji za medije nakon prvog komercijalnog leta u svemir rekao je da je njegov Blue Origin već prodao karte vrijedne stotinu milijuna dolara i da je to tek početak. Tada je ishitreno izjavio "zahvaljuje radnicima i korisnicima Amazona jer su oni to platili", što je bila izjava koja se mnogima nije baš svidjela. U pismu koje je ovog tjedna s njegovim potpisom stiglo na adresu Nase, Bezos nudi posebne uvjete - oprostit će im do dvije milijarde dolara troškova za projekt u prvoj fiskalnoj godini, a i kasnije bude li trebalo - uključe li ga u projekt. Naime, prema prvom planu NASA je željela ugovor dati dvjema kompanijama, kako bi osigurala zdravu konkurenciju.

Čvrsti ugovor

No potom je odustala iz "proračunskih razloga" i odabrala jednog - Muska. Bezos sada NASA-i daje posebnu ponudu, koju će im biti teško odbiti. Inače, Bezos se udružio s velikim i poznatim obrambenim tvrtkama, poput Lockheed Martina, Northrop grupe i Drapera kad se prvi put natjecao za državni posao. Osim njega i Muska, ponudu je dao i ugovarač američkog ministarstva obrane, tvrtka Dynetics. No, vlada je, kako je rekla dužnostima NASA-e Kathy Lueders, donijela odluku "najbolju za vladu". No, Bezos je sada tome doskočio i osim "opraštanja" dvije milijarde dolara, nudi da će sami platiti misiju u orbitu za testiranje tehnologije. Zauzvrat Bezos traži čvrsti ugovor s fiksiranom cijenom usluge, a sam bi pokrio bilo kakve dodatne troškove za slučaj da troškovi nadrastu predviđene.

Nasa i Muskov SpaceX nisu komentirali Bezosovo otvoreno pismo u kojem izlaže svoju ponudu NASAi. No, zna se da je Bezos ranije tu agenciju kritizirao optužujući je da je favorizirala Muska i dopustila mu da korigira cijene prije nego što je prihvatila njegovu ponudu. Odluka bi se trebala znati uskoro. SpaceX-ov šef Musk nije javno još komentirao Bezosov najnoviji potez. Njegove posljednje objave na Twitteru uključivale su komentar motora Raptor za svemirske letjelice ističući da sve ide prema planu, a podijelio je i članak Wall Street Journala o opasnosti koja je pogodila svijet, tj. o padu stope rađanja zbog pandemije.

image
Elon Musk
Brendan Smialowski/AFP

Ta dva milijardera koja se redovito izmjenjuju na tronu najbogatijeg čovjeka na planetu, već dugo se zabavljaju idejama o osvajanju svemira. Njihovo rivalstvo traje već 15 godina i mnogo puta su se javno "počačkali". Musk je više puta Bezosa optuživao za monopol, a nakon što se Bazos zainteresirao za samovozeća vozila, Musk ga je optužio da ga kopira. No, zapravo je Bezos prvi osnovao kompaniju za svemirske letove, 2000. godine. Još osamdesetih godina, dok je praktički bio učenik, govorio je da želi osnovati ljudske kolonije u svemiru.

Muskov SpaceX osnovan je 2002. godine, a navodno su se njih dvojica susreli na večeri 2004. godine kako bi popričali o zajedničkim "svemirskim" interesima. A večera, kažu upućeni, nije najbolje prošla, navodno njih dvojica nisu "kliknula". Idućih godina držali su se svaki za sebe dok se na poslovnom planu nisu sukobili 2013. zbog NASA-ina lansirnog mjesta koje je SpaceX htio samo za sebe.

Ljuti Musk

Blue Origin je uložio prigovor, tražeći da bude dostupno svim komercijalnim kompanijama u sektoru, a Musk se naljutio i tvrdio da je to samo glupa taktika za blokiranje i usporavanje konkurencije. "Kad za pet godina možda sagrade letjelicu koja će se moći lansirati, rado ćemo im dopustiti da je lansiraju", poručili su tada iz SpaceX-a. Idući sukob bio je sljedeće godine oko patentnih prava. Onda se sve prelilo na društvene mreže i tada su počela zajedljiva čestitanja na uspješno testiranoj tehnologiji u stilu: "Čestitam! Dobro došli u klub!"

image
Vizija misije na Mjesec Bezosove tvrtke Blue Origin
Saul Loeb

Musk se više puta žalio da mu Bezos otima najbolji kadar nudeći mu dvostruko veću plaću, a u jednom intervjuu je na pitanje što misli o Jeffu Bezosu odgovorio: "Kako ste rekli prezime? Jeff...?" U slučajevima kad je odlučivao sud ili kad su se dodjeljivale koncesije, dosad je pobjeđivao uvijek Musk, a Bezos se uvijek žalio na nepravedno favoriziranje. Sada je odlučan u namjeri da napokon potuče Muska. Prema sadašnjem planu, SpaceXova cilindrična raketa Starship trebala bi ponijeti astronaute NASA-e u prvu misiju na Mjesec u sklopu NASA-ina programa Artemis, to jest ako mu Bezos ne pomuti račune. Povratak astronauta na Mjesec do 2024. smatra se odskočnom daskom za prvu ljudsku misiju na Mars.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 05:31