POVIJESNI SUMMIT

Nakon izjava Zelenskog mnogi u NATO-u su ga kritizirali. Ukrajinski lider potom se ipak ohladio...

Iako u Kijevu ne kriju razočaranje odlukama summita, može se sažeti - Ukrajina nije dobila sve, ali je dobila jako puno!
 Ludovic Marin/Afp

Na povijesnom summitu NATO-a u Vilniusu Švedska je Ukrajini ukrala show. Turska je, pomalo iznenadno, pristala na njihovo članstvo uz dogovorene ustupke Ankari, Orbán je pognuo glavu i još jednom razočarao Putina, ali ni Ukrajina, unatoč otvorenom nezadovoljstvu, nije prošla loše. Dapače.

No, iako u Kijevu ne kriju razočaranje odlukama summita, može se sažeti - Ukrajina nije dobila sve što je tražila, ali je dobila jako puno i praktički se samo čeka da ušeta u alijansu. No, kada će se to dogoditi, nitko ne zna. To je kvaka 22. Naime, generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je: "Ukrajina će pristupiti NATO-u kada se saveznici usuglase i kada budu stvoreni uvjeti".

I predsjednik Volodimir Zelenski, koji se pojavio u Vilniusu, pita se "kada će se stvoriti uvjeti". No, sve ovisi o tome kada će završiti rat! To je zapravo jedini pravi "uvjet" koji treba ispuniti. Osim toga, on će imati sastanak s predstavnicima G7 koji će mu, kako se doznaje, dati sigurnosne garancije i pomoći u preustroju vojske, da se Ukrajina može obraniti i osloboditi.

image
Odd Andersen/Afp

Iskreno, nitko se, pa ni Ukrajinci, nije nadao da će sada biti primljeni u punopravno članstvo jer bi bio presedan da zemlja koja je u ratu bude prihvaćena, budući da to za sobom povlači mnoštvo pitanja, nedoumica i strahova drugih partnera, poput pozivanja na članak 5 Povelje, koji previđa da su sve članice dužne braniti napadnutog saveznika.

Ukrajinci su tražili jamstva za prijam i točan vremenski okvir, odnosno "hodogram prijama". Datum nisu dobili jer je to teško odrediti, osim da će to biti - odmah po okončanju rata. I Stoltenberg je kazao da ne mogu dati "čvrst vremenski okvir". Kako piše BBC: "Nemoguće je u ovakvoj situaciji dati točan vremenski okvir ili datum jer nitko ne zna kada će rat završiti, a nijedna zemlja članica ne želi izravno sudjelovati u njemu, niti riskirati rat s Rusijom".

No, u Kijevu smatraju da je to "ustupak" Rusiji te da će im to, kako kaže predsjednik Zelenski, "biti povod da nastave sa svojim terorom". "Neodređenost je izraz slabosti", razočarano je kazao Zelenski, dok ostali misle da je nezahvalan jer je praktički Ukrajina već dio "ekipe". No, Zelenski se ipak vremenom ohladio te je kazao kako su rezultati " dobri, ali nisu idealni" te da jamstva koje će dati G7 trebaju biti "put ka NATO-u, a ne zamjena za članstvo".

Istodobno, nastavit će se obvezatno davanje vojne pomoći kao garancija da Ukrajina neće biti ostavljena i napuštena. Tako im je obećano da će ukrajinski piloti proći obuku za zrakoplove F-16 te da će ona početi već tijekom ljeta. Doduše, još nije obznanjeno kada će i hoće li Ukrajina uopće dobiti te zrakoplove.

image
Ludovic Marin/Afp

"Politico" navodi da bi Ukrajina početkom 2024. godine mogla dobiti prve F-16 i to od Danske i Nizozemske, koje su na sebe preuzele i "trening pilota". Kako je kazao Jens Stoltenberg, usuglašen je paket mjera koji će približiti Ukrajinu NATO-ovim standardima i prijamu. Prvi je element, piše kijevska Ukrajinska pravda, "program podrške kojom će Ukrajina sa sovjetskih prijeći na natoovske standarde obuke i doktrinu".

Drugo, i možda najvažnije, je osnivanje Vijeća Ukrajina - NATO, koji omogućava Kijevu da postane ravnopravan ostalim članicama ili, kako kaže Stoltenberg, "sastajat ćemo se na ravnopravnoj osnovi". I treća stavka - za razliku od svih dosadašnjih članica, ne treba obaviti domaći zadatak iz Akcijskog plana, odnosno NATO je "otkazao" proceduru koja je vezana uz izvršenje Plana, do čijeg ispunjenja mogu proći i godine.

Doduše, i sada će možda proći godine, ali Ukrajina ima garanciju da će postati članica, kao i sigurnosne garancije po modelu Izraela, te će i dalje dobivati pomoć. Unatoč trenutačnom nezadovoljstvu i razočaranju, Volodimir Zelenski ipak može biti zadovoljan - Ukrajina je dobila jamstva da je neće ostaviti na cjedilu i da će sigurno ući u NATO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 09:55