EKSKLUZIVNA ZONA

Nakon desetljeća natezanja, Izrael postignuo povijesni dogovor s Libanonom: ‘Stižu nam milijarde‘

Libanonski Hezbollah, moćni oružani pokret koji Izrael smatra svojim zakletim neprijateljem, dao je zeleno svjetlo sporazumu

Yair Lapid

 Ronaldo Schemidt/Afp

Nakon desetljeća natezanja, Izrael i Libanon dogovorili su se o zajedničkoj morskoj granici u Sredozemlju, objavio je izraelski premijer Yair Lapid.

"Ovo je povijesno postignuće koje će ojačati sigurnost Izraela, uliti milijarde u izraelsko gospodarstvo i osigurati stabilnost naše sjeverne granice", rekao je Lapid.

Dogovor će biti podnesen njegovu vijeću za sigurnost i vladi u srijedu na odobrenje prije nego što ga razmotri parlament, rekao je Lapid u priopćenju.

Libanonski Hezbollah, moćni oružani pokret koji Izrael smatra svojim zakletim neprijateljem, dao je zeleno svjetlo sporazumu postignutom uz posredovanje SAD-a o utvrđivanju libanonskih morskih granica s Izraelom, rekla su u utorak dva visoka libanonska izvora.

Jedan visoki dužnosnik libanonske vlade i jedan dužnosnik blizak Hezbollahu rekli su da se stranka "suglasila" s uvjetima sporazuma i smatra da su pregovori "gotovi".

Godinama su se dvije zemlje sporile oko točne granice.

Sukob se zaoštrio nakon otkrića nalazišta prirodnog plina u osporavanom području.

Izrael želi što prije početi proizvoditi plin iz plinskog polja Kariš.

To je dio morskog područja koje i Izrael i Libanon smatraju ekskluzivnom gospodarskom zonom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:30