ODUSTAO I OD JAJA

NAKON CLINTONA I NJEGOV BIVŠI ZAMJENIK POSTAO VEGAN Al Gore uočio priliku za dobru zaradu

Bivši zamjenik Billa Clintona razmatra investiranje u poduzeće Hampton Creek Fods, koja se bavi proizvodnjom povrća koja treba zamijeniti jaja

Al Gore, nekadašnji američki potpredsjednik, koji je 2007. dobio Nobelovu nagradu za mir, odlučio je prestati jesti mesne proizvode i postati vegan, objavio je magazin Forbes.

U članku se Gore ironično opisuje kao „novorođeni vegan“ (aluzija na tzv. „novorođene kršćane“, kojih u SAD-u ima na milijune) i dodaje kako u svemu ima i biznisa jer bivši zamjenik Billa Clintona razmatra investiranje u poduzeće Hampton Creek Fods, koja se bavi proizvodnjom povrća koja treba zamijeniti jaja. Vegani su prilično radikalni i za razliku od vegetarijanaca odbijaju konzumirati čak i jaja, a izgleda da je Al Gore u svemu uočio i priliku za dobru zaradu.

Al Gore je sredinom prošlog desetljeća počeo upozoravati na klimatske promjene, pri čemu je mesnu industriju označio kao najodgovorniju za globalno zatopljavanje. To je ponovio 2009. u intervjuu za tv-stanicu ABC, kada je rekao kako su brojne mesne dijete krive za globalnu krizu u svijetu jer povećana proizvodnja mesa povećava koncentraciju ugljičnog dioksida u zraku, a istovremeno dolazi i do sve veće potrošnje vode.

Izgleda kako je odluku o prestanku konzumiranja mesa, Gore donio u veljači, prilikom posjete Saint Louisu. Jedan njegov suradnik je posjetio tamošnju tvrtku koja se bavi cateringom veganske hrane i zatražio precizne podatke o veganskoj dijeti.

Inače i bivši predsjednik Bill Clinton je prije tri godine postao vegan, iako je o tome razmišljao još od 2004. kada su mu ugrađene četiri srčane premosnice. Clinton je obožavao meso, a prijelaz među vegane objasnio je izjavom: "Shvatio sam da živim rizično i odlučio sam prestati ludovati. Hoću živjeti i postati djed. Zbog toga sam se podvrgnuo veganskoj dijeti i mislim kako sam uvećao izglede da živim još puno godina".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:37