KRIVI ZA KRIZU

Najveća američka banka plaća 13 mlrd. dolara kazne

 AFP PHOTO/Emmanuel Dunand

NEW YORK - Najveća američka banka JP Morgan postigla je nagodbu s regulartonim agencijama po kojoj će platiti kaznu od 13 milijardi dolara za svoju ulogu u globalnoj krizi.

Nagodba je sklopljena kao dio šire istrage američkih vlasti o hipotekarnim kreditima kojima je bankarska industrija trgovala. Vlasti vjeruju kako su banke lagale o tome koliko su sigurne vrijednosnice utemeljene na hipotekarnim kreditima, koje su se u to vrijeme prodavale investitorima.

Ova nagodba riješit će JP Morgan građanske tužbe, no još uvijek ostaje mogućnost kaznene prijave, što bi moglo povlačiti i osobnu odgovornost nekih odgovornih osoba, kao i dodatne kazne za banku.

Banka je ranije ovaj mjesec objavila kako je pripremila ukupno 23 milijarde dolara za nagodbe i druge troškove koji bi mogli proizaći iz istraga o bankinom poslovanju prije financijske krize.

Direktor JP Morgana Jamie Dimon saveznim je vlastima već bio ponudio 11 milijardi dolara, no zauzvrat je tražio zaštitu od tužbi za kaznena djela. U petak je ipak pristao na veću svotu, te je odustao od svojeg uvjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 18:11