NAJVEĆA ODŠTETA

JP Morgan pristao platiti rekordnih 13 milijardi dolara

Sada je JP Morgan ipak pristao platiti 4 milijarde odštete investitorima koji su izgubli novac zbog njega, 7 milijardi će otići na plaćanje građanskih tužbi protiv banke, a 2 milijarde američkoj vladi
 AFP PHOTO/Emmanuel Dunand

Američka banka JP Morgan pristala je platiti rekordnih 13 milijardi dolara odštete zbog toga što je varala investitore tijekom velike kreditne krize u SAD-u, objavljeno je sinoć.

Nakon odluke o dosad najvećoj odšteti koju je neka banka pristala platiti zbog tužbi o nepravilnostima u poslovanju, čelnici JP Morgan Chase priznali su kako su "lažno predstavljali informacije javnosti", ali i dalje tvrde kako nisu kršili nikakve zakone.

Podsjetimo, američke institucije za regulaciju tržišta optužile su JP Morgan da nisu osiguravali kvalitetna osiguranja hipotekarnih kredita koji su odobravali. Većina "loših kredita" izdani su preko banaka Bear Sterns i Washington Mutual, a JP Morgan se cijelo vrijeme branio kako je riječ o poslovanju vođenom prije njihova ulaska u banke. Gubitak nastao zbog toga broji se na 22,5 milijarde dolara.

Sada je JP Morgan ipak pristao platiti 4 milijarde odštete investitorima koji su izgubli novac zbog njega, 7 milijardi će otići na plaćanje građanskih tužbi protiv banke, a 2 milijarde američkoj vladi.

"Financijsko poslovanje razotkriveno u ovoj istrazi posijalo je sjeme kreditne krize", rekao je državni tužitelj Eric Holder.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 18:11