SPAS U ZADNJI TREN

Mučna ispovijest Amerikanke kojoj na Malti nisu htjeli prekinuti trudnoću: ‘Ako ste žena - ne idite tamo‘

Na Malti je na snazi zabrana pobačaja u svim okolnostima. To je jedina zemlja Europske unije s takvim zakonom

Andrea Prudente i Jay Weeldreyer u bolnici Mater Dei na Malti

 Handout/Afp

Dok je Andrea Prudente sjedila u bolnici na Malti i čekala da srce njezina fetusa prestane kucati, ponudili su joj psihološko savjetovanje kako bi se lakše nosila s tugom. Spontani pobačaj Andree Prudente, američke fotografkinje, počeo je u 16. tjednu dok je sa svojim partnerom bila na odmoru na tom mediteranskom otoku. Rekli su joj kako za dijete nema nade.

Ali zbog toga što su se još čuli otkucaji srca - i usprkos tome što je Prudente bila u životnoj opasnosti da iskrvari ili dobije infekciju - liječnici u bolnici Mater Dei (Majka Božja) u Msidi nisu htjeli intervenirati kako bi prekinuli njezinu vrlo željenu trudnoću. Naime, na Malti je na snazi zabrana pobačaja u svim okolnostima. To je jedina zemlja Europske unije s takvim zakonom, piše Guardian.

Prudente je otpravila savjetnika za tugu. 'To je kao da pošaljete savjetnika za PTSP dok bitka još uvijek traje', kaže ona.

Kako se puno izvještavalo u medijima, bila je potrebna hitna medicinska evakuacija helikopterom hitne pomoći na španjolski otok Mallorcu kako bi se okončala Andreina dvotjedna muka i tek tada su ona i njezin partner, Jay Weeldreyer, počeli istinski tugovati zbog gubitka.

U Španjolskoj su Andreu porodili te su ona i Jay nakratko držali kćer u rukama i pozdravili se s njom. Osoblje bolnice je paru dalo pokrivač za tijelo bebe i zvijezdu koju su objesili na stablo uz ostale zvijezde koje predstavljaju sve ostale porode koji su se dogodili u bolnici.

Čim je stigla u bolnicu na Mallorci, Andrei je prišla simpatična bolničarka. "Vidjela sam vas na vijestima', rekla je. I zagrlila me', kaže Prudente.

Andrea je ovog vikenda otpuštena iz bolnice i oporavlja se prije dugog putovanja natrag kući u Seattle. Kaže da se osjeća slabo, ali se polako oporavlja.

Samo zahvaljujući njihovom putnom osiguranju par je uopće uspio otići s Malte. Naime, osiguravajuća kuća je smatrala da je rizik za Andrein život dovoljno značajan da pošalje privatni zrakoplov s kirurgom iz Belgije koji će je sigurno prebaciti na Mallorcu.

'Bili smo nevjerojatno privilegirani što smo američki državljani koji su imali mogućnost kupiti takvu vrstu osiguranja, jer da ga nismo imali i s obzirom na to da smo stranci, ne bismo imali nikakve šanse otići s Malte', kaže Weeldreyer.

Kaže da su zaprepašteni kroz što su sve morali proći zbog onoga što je mogao biti jednostavan, iako uznemirujući, postupak.

Paru su se na društvenim mrežama javili aktivisti za zabranu pobačaja i pozvali ih da ne interveniraju kako bi dovršili pobačaj i uvjeravali ih da se čuda mogu dogoditi.

'Vjerujemo u medicinu, a ne u čuda', kaže Weeldreyer.

image

Andrea Prudente i Jay Weeldreyer

Handout/Afp

Profesorica Isabel Stabile, ginekologinja iz organizacije 'Liječnici za pravo izbora Malta', ove je godine vidjela još dva slučaja poput Andreinog. Ali za te lokalne žene, čekanje da prestanu otkucaji srca bili su jedina opcija.

'Srećom, u tim su slučajevima žene fizički bile dobro', kaže ona, dodajući, međutim, da su bile 'mentalno izbezumljene'.

U ponedjeljak su 'Liječnici za pravo izbora' podnijeli pritužbu sudu, pravni zahtjev malteškim građanskim sudovima koji je potpisalo 135 liječnika, tražeći reviziju zabrane pobačaja. Liječnici kažu da im zakon veže ruke u slučajevima kao što je Andrein, gdje medicinski stručnjaci moraju donijeti tešku odluku hoće li ženi pružiti medicinsku zaštitu koju treba s obzirom da im prijeti rizik od kaznenog progona zbog prekida trudnoće.

Prema malteškom zakonu o pobačaju, koji datira iz 1850-ih, ženama koje pobace prijeti zatvorska kazna do tri godine, a liječnici koji pobačaj izvedu mogu završiti u zatvoru do četiri godine, kao i izgubiti liječničku licencu.

'Trenutni zakon ih ne štiti kada pokušavaju zaštititi živote žena', kaže Stabile.

Ona kaže da se mnogi potpisnici ne smatraju zagovarateljima prava na izbor, već jednostavno žele stati na kraj prijetnji gubitka liječničke dozvole zbog pružanja skrbi trudnicama. Studija iz 2019. pokazala je da je više od 60 posto liječnika na Malti podržalo legalizaciju pobačaja u slučajevima kad postoji rizik za život pacijentice i kad fetus ima oštećenja nespojiva sa životom.

Skupine protiv pobačaja ističu nisku stopu smrtnosti majki na Malti kao dokaz da zabrana pobačaja ne dovodi pacijentice u opasnost i kažu da će liječnici intervenirati u slučajevima opasnima po život.

No, Stabile kaže da gledanje na smrtnost majki znači 'postaviti letvicu jako, jako nisko' pri odlučivanju je li medicinska skrb adekvatna.

Weeldreyer i Prudente kažu da im je, dok su se spremali napustiti Maltu, liječnik u bolnici Mater Dei, koji je također radio u Londonu, rekao da bi, da je Prudente bila u Velikoj Britaniji, intervenirao čim je vidio rezultate njezina ultrazvuka.

Zatražen je komentar bolnice Mater Dei, ali još nisu odgovorili.

Kao u nekakvoj mračnoj ironiji, Andreina noćna mora vjerojatno će postati stvarnost za mnoge žene u njezinoj domovini, SAD-u. Na dan kada je evakuirana s Malte na Mallorcu, američki Vrhovni sud ukinuo je ženama u SAD-u pravo na prekid trudnoće, što je dovelo do toga da je niz država uveo zabranu pobačaja. Iako su te države uključile iznimke kad je u pitanju spašavanje života pacijentice, stručnjaci upozoravaju da su uvjeti toliko nejasni da postoji rizik da bi mnogi liječnici, poput onih na Malti, mogli odbiti izvršiti prekid trudnoće nakon nepotpunog spontanog pobačaja iz straha od zakonskih sankcija.

'Ovo su luda vremena', kaže Andrea o presudi kojom se poništava presedan 'Roe protiv Wadea' i napominje da će žene u njezinoj situaciji uskoro morati putovati u druge američke države kako bi dobile zdravstvenu skrb koja im je potrebna. 'To je tako nazadno.'

image

Jay Weeldreyer I Andrea Prudente

Handout/Afp

Andrea se sada sprema vratiti kući i oporaviti se od putovanja iz pakla kojim su, zapravo, željeli proslaviti trudnoću, a koje se pretvorilo u hitnu medicinsku intervenciju i na kraju u međunarodni incident.

No Andrea sada želi upotrijebiti svoje iskustvo kako bi se nastavila zalagati protiv zabrane pobačaja diljem svijeta. 'Možemo nešto napraviti samo ako budemo iskreni i podijelimo svoju priču.'

U međuvremenu, Weeldreyer upozorava: 'Ako poznaješ neku ženu, ako voliš neku ženu, ako ikada planiraš poznavati ili voljeti ženu, ili ako si žena - ne idi na Maltu.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 15:44