ANDREA PROTIV VLASTI

Na Malti joj nisu dali da prekine rizičnu trudnoću, sada ih tuži: ‘Vidjela sam što je pisalo u bolničkom kartonu...‘

Nakon više dana promatranja u bolnici u Malti, Prudente je prebačena u Španjolsku gdje je dobila potrebnu zdravstvenu njegu

Jay Weeldreyer i Andrea Prudente tijekom boravka u bolnici u Malti

 AFP PHOTO/JAY WEELDREYER/HANDOUT

Andrea Prudente, američka turistkinja kojoj Malta u lipnju ove godine nije dopustila da okonča rizičnu trudnoću, rekla je za Vice da će podnijeti tužbu protiv te države jer smatra da njezin zakon o zabrani pobačaja narušava ljudska prava.

Šesnaest tjedana trudna Prudente i Jay Weeldreyer stigli su u Maltu u lipnju kako bi proslavili njezinu trudnoću.

Amerikanka je tijekom boravka na otoku zbog problema s trudnoćom primljena u bolnicu, gdje su joj malteški liječnici rekli da trudnoću neće moći iznijeti do kraja. Ostala je bila bez amnionske tekućine, a posteljica joj se prijevremeno odvojila od maternice.

Kako je pobačaj na Malti potpuno zabranjen, neovisno o okolnostima, liječnici su joj rekli da joj neće moći prekinuti trudnoću jer srce fetusa još uvijek kuca.

Organizacija Liječnici za pravo na izbor, skupina aktivista koji se zalažu za pravo na pristup pobačaju, rekli su da je život Amerikanke u tom trenutku bio ugrožen.

Nakon više dana promatranja u bolnici u Malti, Prudente je prebačena u Španjolsku gdje je dobila potrebnu zdravstvenu njegu.

Prudente je za Vice rekla da je tijekom pripremanja tužbe doznala da je drugog dana njezinog boravka u bolnici u nju stigao savjetnik za žalovanje te da je u svom bolničkom kartonu na više mjesta vidjela riječ "pobačaj". Unatoč tome, na Malti nije mogla pobaciti.

Prudente u tužbi tvrdi da dva članka malteškog zakona o zabrani pobačaja krše Ustav Republike Malte i Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

- Tužiteljica nije imala drugog izbora nego pričekati da joj počnu trudovi. S obzirom na to da su joj problemi utvrđeni u 16. tjednu trudnoće, period čekanja mogao je trajati tjednima, pa i mjesecima. Zbog toga je u trećoj zemlji morala potražiti liječničku pomoć. I život i zdravlje su joj bili ugroženi - stoji u tužbi koju je Prudente sastavila sa svojom odvjetnicom Larom Dimitrijevic.

Ovo je prvi puta da će se pokušati osporiti zabrana pobačaja koja je na snazi u Malti. Dimitrijevic je rekla da se zabranu nije pokušavalo osporiti jer je pobačaj u Malti "tabu tema".

Prudente tvrdi da je malteška država nije zaštitila i poštivala njezino dostojanstvo. Amerikanka kaže da je zabrana ugrozila njezina pravo na slobodu te prava na zaštitu života, na zaštitu od nehumanog postupanja i zaštitu od spolne diskriminacije.

Pobornici zabrane pobačaja pozvali su maltešku vladu da angažira "najbolje odvjetnike kako bi zaštitili pravo na život", a jedna je malteška televizijska ličnost rekla da i "dijete treba dobiti odvjetnika".

Malteška je vlada u međuvremenu naručila reviziju zakona o zabrani pobačaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:48