NOVA TAKTIKA

Moskva promijenila strategiju: ‘Napreduju polako, ali temeljito. Slijedi krvava bitka‘

Ruske postrojbe napreduju uporedo jedne s drugima te se drže dovoljno blizu jedne drugima kako bi si mogle pružiti pomoć
 Sergei Bobylev/Tass/Profimedia; Alexander Nemenov/Afp; Fadel Senna/Afp; Alexander Nemenov/Afp

Rusija je izvukla neke bitne lekcije iz svojih neuspjeha u prvim tjednima invazije na Ukrajinu i njezina nova ofenziva na istočnom frontu znatno je sporija i opreznija, tvrde zapadni analitičari. Dok su u prvim danima ruske postrojbe pokušavale munjevitim prodorima slomiti otpor ukrajinskih branitelja - strategija koja se pokazala bezuspješnom i uzrokovala je teške gubitke Rusima - proteklih dana napreduju polagano, ali temeljito.

Kako izvještava washingtonski think tank Institute for the Study of War, ruske postrojbe napreduju uporedo jedne s drugima, uz većinom paralelne putove, te se drže dovoljno blizu jedne drugima kako bi si mogle pružiti pomoć i podršku ako zatreba.

Napredujući u smjeru juga i zapada iz grada Izjuma, ruske snage postižu male, ali pouzdane pomake. Njihov najvjerojatniji cilj je polagano postići okruženje ukrajinskih snaga u Donbasu i napasti glavninu ukrajinskih položaja s boka gdje još nisu pripremljeni i sagrađeni toliko snažni obrambeni položaji kao na nekadašnjoj glavnoj crti dodira sa snagama Donecka i Luhanska gdje se ukrajinska vojska ukopavala još od 2014. godine.

Rusko napredovanje odvija se pod značajnom podrškom koncentriranih artiljerijskih napada i uz podršku iz zraka, pri čemu je očita trenutačna artiljerijska premoć ruskih snaga na tom dijelu bojišta. Ukupni broj ruskih vojnika na tom dijelu bojišta tri puta je veći od broja ukrajinskih snaga koje vjerojatno prepuštaju ruskim snagama slabije branjiva sela i naselja na otvorenom terenu kako bi sačuvale svoje snage za obranu ključnih gradova i uporišta.

Krvavo iscrpljivanje

Unatoč polaganom napredovanju ruske vojske, zapadni analitičari i dalje sumnjaju da ruska vojska posjeduje dovoljno ljudi i opreme koji su joj potrebni kako bi u potpunosti mogla okružiti ukrajinske položaje na području Donbasa.

Vojni stručnjaci vanjskopolitičkog think tanka Atlantic Council procjenjuju kako će se sukob u ovoj fazi pretvoriti u krvavu bitku međusobnog iscrpljivanja duž cijele linije bojišnice, unatoč sadašnjem manjem ruskom napretku.

U toj nadolazećoj fazi sukoba ključna će biti pouzdanost opskrbe, a pobjedu će vjerojatno odnijeti ona strana koja će moći bolje i pouzdanije dostavljati gorivo, streljivo i druge ključne zalihe svojim borbenim postrojbama.

Rusija se u takvom sukobu trenutačno nalazi u prednosti jer može računati na znatno veću količinu materijala dostupnog u Rusiji, koji se vlakovima kroz okupirana područja Ukrajine može dostavljati do ukrajinskih gradova pod ruskom kontrolom koji služe kao logističke točke u sukobu.

Ukrajina, s druge strane, mora osigurati neprekinute linije cestovnih i željezničkih putova od susjednih zemalja NATO-a, iz kojih pristižu oružje i streljivo, te svojih postrojbi na obrambenim pozicijama unutar Donbasa.

Obje su strane, čini se, svjesne koliko će logistika biti ključna u sljedećoj fazi sukoba te su protekle dane obilježili napadi na logističke linije i zalihe s obje strane sukoba.

Napadi na Rusiju

U ponedjeljak su dva velika požara izbila u skladištu goriva u Brjansku u Rusiji, oko 160 kilometara daleko od granice s Ukrajinom. Iako ukrajinska vojska nije preuzela odgovornost za taj događaj, analitičari AC-ja vjeruju kako je požar izazvao ukrajinski napad. Najvjerojatnije je izveden taktičkim projektilom Točka-U ili turskim dronom Bayraktar, koji su dovoljno precizni i imaju dovoljan domet da pogode tu metu.

U srijedu je više eksplozija zatreslo ruske logističke centre u Belgorodu i Voronježu za koje su Ukrajinci priznali odgovornost, a savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak istaknuo je kako ruski gradovi ne mogu "ostati na klupi" tijekom invazije Ukrajine. "Razoružavanje skladišta u Belgorodu i Voronježu je prirodni proces," naglasio je. ISW očekuje kako će ukrajinske snage nastaviti s prekograničnim udarima na ključne logističke mete unutar Rusije, no ističe da će Moskva te napade vjerojatno prozvati eskalacijom ili ratnim zločinima.

Rusija je, s druge strane, također svjesna opasnosti koju po njezine snage predstavlja redovita opskrba ukrajinskih branitelja te je također u ponedjeljak izvela pet napada na ukrajinske željeznice unutar jednog sata. Taj koordinirani napad bio je, procjenjuje AC, zamišljen kako bi usporio dostavu opreme i zaliha ukrajinskim snagama u Donbasu. U napadu su korištene precizne zračne bombe i projektili zemlja - zemlja, a analitičari očekuju da će se i ta vrsta napada nastaviti.

Destabilizacija Moldavije

U međuvremenu zapadne obavještajne službe upozoravaju kako se Moskva priprema izvesti lažni raketni napad na Pridnjestrovlje te proglašavanje neovisnosti i priznanje Pridnjestrovske Moldavske Republike.

Na području Pridnjestrovlja, koje je međunarodno priznati teritorij Moldavije no ima svoju odmetnutu prorusku vlast, nalaze se tri motorizirane ruske bojne za koje se procjenjuje kako same po sebi ne bi mogle predstavljati prijetnju po Odesu, no svejedno bi mogle znatno zakomplicirati geostratešku situaciju u Ukrajini i Moldaviji i oko njih.

Uključivanje tamošnjih ruskih postrojbi i proruskih rezervista u odmetnutoj moldavskoj regiji moglo bi izazvati zabrinutost za obranu Odese u ukrajinskoj vojsci, čime bi se odvratila njezina pozornost s ključne bojišnice na istoku. Taj bi razvoj događaja destabilizirao i Moldaviju te natjerao NATO da rasporedi više svojih snaga u susjednu Rumunjsku, što ide na ruku Moskvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:16