STRAVA

Monstrum u prijenosu uživo ženu polio benzinom i zapalio je. Ona je umrla, on je osuđen na smrt

Lhamo je supruga i oca svoje dvoje djece više puta prijavila da je tuče, ali policija se nije htjela miješati
Lhamo, fotografija s društvenih mreža
 Screenshot: Douyin

Mlada žena imala je stotine tisuća pratitelja na društvenim mrežama, gdje je objavljivala kratke videe iz obiteljskog života na selu: kako bere ljekovito bilje, šeta se planinom, kuha večeru ili radi oko kuće, gdje je živjela sa suprugom i dvoje djece.

Upravo je uživo prenosila kako kuha, kad je došao muž, polio je benzinom i zapalio. Umrla je u bolnici, a muž je sada osuđen na smrt.

Sud u kineskoj pokrajini Sečuan proglasio je krivim Tanga Lu za izuzetno okrutno ubojstvo 30-godišnje Lhamo u rujnu prošle godine. Osuđen je na smrt.

Nasilje nad ženama u Kini

Ubojstvo mlade žene pokrenulo je raspravu o obiteljskom nasilju u Kini i stalnoj žalbi žrtava da ih vlast propušta zaštititi. Lhamo je pokušavala napustiti Tanga i više puta ga prijavila policiji, ali bi dobila odgovor da je to obiteljska stvar i da se oni neće miješati. Slučaj je potaknuo kampanju za strožu primjenu zakona u vezi obiteljskog nasilja i olakšavanje procedure razvoda za žene žrtve nasilja, piše britanski Guardian.

Lhamo je bila popularna, njezine snimke imaju više milijuna pregleda na Douyinu, kineskoj verziji TikToka. Početkom rujna prošle godine uživo je prenosila kako kuha iz kuhinje u očevoj kući, gdje se sklonila bježeći od muža. Kad je ušao muškarac, Lhamo je vrisnula, a ekran se zamračio. Sestra ju je pronašla u bolnici s opeklinama na 90 posto tijela. Obitelj je molila za donacije da im se pomogne platiti troškove liječenja, no do kraja mjeseca mlada žena je umrla. Dan kasnije je kineski predsjednik Xi Jinping održao govor na konferenciji UN-a, ističući da zaštita ženskih prava mora postati nacionalno opredjeljenje.

Dolma, sestra ubijene Lhamo, ispričala je novinarima da je Thang više puta fizički napao suprugu od njihovog vjenčanja. Lhamo se udala sa 17 godina. Prvi put je napustila muža 2020, ali ju je prisilio da mu se vrati i ponovo su se oženili, jer je prijetio da će nauditi njihovoj djeci. I dalje je bio nasilan pa je Lhamo lani u lipnju ponovo podnijela zahtjev za razvod i sakrila se s djecom.

Tang ju je tražio, Dolma kaže da ju je napao kad mu nije htjela reći gdje joj je sestra. Sud je odobrio razvod, ali je Tangu dao skrbništvo nad djecom. Policija je odbacila sve njene prijave, tek deset dana nakon njezine smrti stigao je zahtjev za Tangovo uhićenje. Kina je 2016. donijela zakon protiv nasilja u obitelji.

Ubijeno 920 žena

U izvješću skupine za ženska prava Beijing Equality za 2020. godinu, stoji da je od 2016. više od 920 žena ubijeno od strane nasilnog partnera ili bivšeg partnera.

Odvjetnica i aktivistica Lu Xiaoquan kaže da je Lhamoina smrt privukla pažnju Kineza dijelom zbog njene popularnosti na društvenim mrežama, ali i zbog toga što je ubijena više godina nakon što je donesen zakon, osmišljen da zaštiti žene poput nje. Kineska javnost sada bolje razumije nasilje u obitelji, sve je manje ljudi koji smatraju da je to privatna stvar jedne obitelji, rekla je odvjetnica. "Tolerancija ozbiljnih slučajeva obiteljskog nasilja značajno je pala”, ističe.

No zakonu protiv nasilja u obitelji suprotstavljaju se tradicionalne vrijednosti, posebno u ruralnim područjima. Lokalna policija često i dalje smatra da je nasilje u obitelji privatna stvar u koju se vlasti ne bi trebale miješati. To pokazuje nerazumijevanje prirode nasilja u obitelji, i nedostatak obuke o tome, bez koje lokalna policija ne može ispravno djelovati, objašnjava odvjetnica.

Mnoge žene u ruralnim područjima vraćaju se muževima nasilnicima, jer nemaju financijske i druge podrške da se osamostale. "Nedostaje sustav socijalne potpore za žene koje doživljavaju rodno nasilje, među kojima seksualno uznemiravanje i nasilje u obitelji", ističe Lu. Sistem ostavlja žrtvu samu pred počiniteljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:44