KINESKA POSLA

Povratak Pekinga ugljenu jasno je u suprotnosti s ambicijama SAD-a i Europe, te će vjerojatno izazvati uzbunu uoči konferencije COP26
Kineski premijer Li Keqiang
 Shen Hong/Xinhua News/Profimedia

KIna planira nastaviti graditi elektrane na ugljen, te je nagovijestila kako će ponovno razmisliti o svome, već najavljenome, planu smanjenju štetnih emisija. Takva odluka predstavlja značajan udarac ambicijama za postizanje globalnog sporazuma o postupnom ukidanju ugljena, koji se trebalo dogoditi na konferenciji o klimatskim promjenama Cop26, krajem mjeseca.

U priopćenju nakon sastanka Pekinškog nacionalnog povjerenstva za energiju, kineski premijer Li Keqiang naglasio je važnost redovite opskrbe energijom, koja uključuje i onu nastalu iz elektrana na ugljen.

Sve se to odvija nakon nestanka struje koji je dijelove zemlje ostavio u potpunom mraku. Iako je Kina objavila planove za smanjenje emisija ugljika do 2030., u priopćenju je nagoviješteno kako je energetska kriza dovela do toga da Komunistička partija ponovno razmišlja o tome kada će i kako to učiniti.

Kina je ranije postavila plan prema kojem 2060. treba postati ugljično neutralna, a analitičari objašnjavaju kako bi uključivalo zatvaranje 600 elektrana na ugljen. Predsjednik Xi Jinping također se nedavno obvezao kako će Kina prestati s izgradnjom tvornica ugljena u inozemstvu.

Retorika kineskog premijera nastavlja se na izvještaje kako je vlast naredila dvjema najvećim regija za proizvodnju ugljena, Shanxiju i Unutrašnjoj Mongoliji, da pojačaju proizvodnju energenata. Povratak Pekinga ugljenu jasno je u suprotnosti s ambicijama SAD-a i Europe, te će vjerojatno će izazvati uzbunu uoči konferencije Cop26 u Glasgowu.

EU ostaje kod svojih najava i želi ostvariti europski zeleni plan, te do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan smatra kako je fond “Fit for 55” ključan za pravednu tranziciju, kojim će se financirati prilagodba na nove načine rada i proizvodnje.

- Ne treba se zavaravati da „zelena“ revolucija neće imati svojih žrtava, stradat će neke grane gospodarstva i proizvodnje, a time i radna mjesta. Fond će služiti amortizaciji tih udaraca, prilagodbi radne snage novih tehnologijama i metodama –izjavila je zastupnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:36