DUŽNIČKA KRIZA

MMF: Situacija u eurozoni je uznemirujuća

Sve je jači pesimizam vezan uz stanje eurozone, ali i dalje se ne vjeruje da je sudbina eura ugrožena

ZAGREB - Situacija u Europi ostaje uznemirujuća, budućnost je neizvjesnija nego ikada - rekao je jučer u Ženevi direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn .

Daleko od završetka

Njegov pesimizam podupro je i Pascal Lamy , generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koji također smatra da je europska kriza još daleko od završetka i da razina koordinacije ekonomskih politika među članicama EU danas nije ni blizu zadovoljavajućoj. Obojica su svoje upozoravajuće poruke uputila auditoriju od 2000 sudionika rasprave o globalnom ekonomskom upravljanju koju je u svojem sjedištu u Ženevi organizirao WTO.

Samo dan prije Strauss-Kahn je u Ateni, kamo je stigao kako bi provjerio učinkovitost financijskog paketa pomoći koji je Grčkoj stigao od EU i MMF-a , žestoko kritizirao Europsku Uniju zbog pojedinačnog, “točkastog” pristupa rješavanju krize - od slučaja do slučaja.

Financijski alati

- Neodrživom zaduživanju uz visoke troškove EU se mora suprotstaviti sveobuhvatno, na sustavnoj razini - rekao je Strauss-Kahn.

Unatoč inače pesimističnom tonu rasprave, Strauss-Kahn je ipak zaključio kako ne smatra da je sudbina zajedničke europske valute ugrožena i da očekuje da će euro živjeti.

Iskustva kroz koja danas prolaze Grčka i Irska ukazala su nam na manjak financijskih alata s kojima bismo se mogli uspješno suprotstaviti ovakvim krizama, smatra Strauss-Kahn. Na tim je područjima učinjeno malo ili ništa, osim supervizije koja sama po sebi očito nije dovoljna.

U svjetlu rasprave o nedostatku financijskih alata može se promatrati i jučerašnji prijedlog Gillesa Moeca, Deutschebankova londonskog ekonomista, koji je predstavio plan B za spašavanje eurozone.

Olakšati pozajmljivanje

Po tom prijedlogu, Europska centralna banka (ECB) olakšala bi uvjete pozajmljivanja novca i zemljama koje imaju niži kreditni bonitet, čime bi se “oživio interes ulagača za ulaganje na periferiji”, dok bi se istovremeno, smanjivanjem rezervi, u sustav vraćalo više novca nego što to danas dopuštaju ECB-ova rigorozna pravila.

Moecov plan, zaživi li, umanjio bi i pritisak na ECB koji je dosad otkupio lavovski dio državnih obveznica Irske, Španjolske i Portugala.

Juncker: Njemačka je ‘neeuropska’

BERLIN - Jean-Claude Juncker, luksemburški premijer i ministar financija te čelnik eurozone, u srijedu je oštro napao Njemačku jer je odbacila prijedlog europskih obveznica. Juncker je tu odluku proglasio “neeuropskom”. U razgovoru za njemački tjednik Die Zeit izjavio je da Berlin nije pomnije razmotrio taj prijedlog koji bi, tvrdi on, pomogao slabijim članicama eurozone da dođu do novca. No, iz ureda njemačke kancelarke Angele Merkel odmah je stigao i odgovor: “Nikome u Europi ne pomaže ako europski likovi nazivaju jedni druge ‘neeuropskima’”, izjavio je glasnogovornik Steffen Seibert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 23:25