FINANCIJSKI PROBLEMI

Spašavanje Atene postaje prioritet svih članica EU : Grčki bankrot vodi svijet u novu krizu

Analitičari upozoravaju da bi grčki bankrot mogao biti novi Lehman Brothers čija je propast 2008. pokrenula svjetsku financijsku krizu

ATENA - Pritisnut s jedne strane međunarodnim kreditorima, s druge gnjevnim građanima, a s treće pobunjenicima u vlastitoj stranci, grčki premijer Georgios Papandreu prvo je pokušao nagovoriti opoziciju na vladu nacionalnog jedinstva, a kada u tome nije uspio, najavio je temeljitu rekonstrukciju vlade.

- Neizvjesnost je velika - rekao je jučer specijalni savjetnik direktora MMF-a, Min Zhu.

Globalna rasprodaja

Manevar grčkog premijera predstavlja pokušaj da kroz parlament progura nova povećanja poreza, smanjenja socijalnih prava i privatizaciju javnih poduzeća - mjere bez kojih EU i MMF prijete da više neće pomagati Grčkoj . Strah da bi Grčka stoga mogla bankrotirati doveo je do goleme rasprodaje na svjetskim burzama i u padu su bile dionice na azijskom, europskom i američkom tržištu.

Jer, analitičari upozoravaju da bi propast Grčke mogla biti poput američke investicijske banke Lehman Brothers čija je propast 2008. godine pokrenula svjetsku financijsku krizu. Kako piše Financial Times, nova kriza oko Grčke krenula je nakon što je MMF prošli mjesec zaprijetio da neće Grčkoj “pustiti” svoj dio nove tranše pomoći dok EU ne poduzme mjere koje će osigurati da ta zemlja iduće godine ne ostane bez novca.

Manje novca od poreza

Naime, dosadašnje mjere štednje na koje su Grčku obvezali (i prisilili) EU i MMF, izazvale su još goru recesiju, što je, pak, “izbrisalo” dio uštede koji su donijeli rezovi. Unatoč povećanju poreza, u državnu se blagajnu tijekom prva četiri mjeseca ove godine slilo manje novca nego u istom razdoblju lani.

Stoga je izvjesno da ni iduće godine Atena neće moći posuđivati novac na međunarodnom tržištu, nego će joj biti potreban novi paket financijske pomoći, vjerojatno od 105 milijardi eura, uz 110 milijardi eura koliko joj je obećano lani. Tu je, pak, Njemačka inzistirala da privatni investitori trebaju dobrovoljno zamijeniti grčke obveznice koje već posjeduju za nove koje bi na naplatu došle tek za sedam godina.

Analitičari već mjesecima tvrde da je samo pitanje vremena kada će investitori u grčke obveznice morati prihvatiti neku vrstu restrukturiranja - bilo da novac dobiju kasnije, bilo da prihvate gubitak - no Europska središnja banka tvrdi da bi to ugrozilo cijelu eurozonu te dovelo do kolapsa grčkih, ali i velikog gubitka francuskih i njemačkih banaka jer posjeduju puno grčkih obveznica.

MMF je popustio

Suočen sa sve većom nervozom na tržištima, MMF je ipak pristao isplatiti svoj dio pomoći prije nego što bude dogovoren novi zajam, ali pod novim uvjetom: da grčka vlada dokaže da je sposobna prihvatiti novi krug mjera štednje prije novog paketa pomoći. Jer, pod pritiskom grčkih prosvjednika reforme su se usporile. A pokušaj da ih progura, grčku je vladu sada doveo do ruba.

Kreditne agencije prijete i najmoćnijima

Agencije za kreditni rejting pokušavaju upropastiti euro, spekulirao je francuski list Libération nakon što je agencija S& P s rejting Grčke ocijenila najlošijim na svijetu.

Taj ljevičarski list piše kako agencije već godinu i pol snižavaju rejting zemalja na periferiji eurozone, a sada su počele prijetiti i zemljama s najvišim, AAA, rejtingom - Austriji i Francuskoj, ali i Britaniji i SAD-u, “zbog čega mnogi ekonomisti počinju pitati kakvu igru igraju te agencije”. Jer, ako ni američke obveznice više nisu sigurne, tada na svijetu sigurna ulaganja više ne postoje, što bi moglo destabilizirati svijet financija i dovesti do nove krize, smatra francuski profesor ekonomije Laurence Boone.

Libération pritom podsjeća da je riječ o agencijama koje su posve propustile predvidjeti eksploziju loših kredita u SAD-u 2007. Agencije nisu predvidjele ni dužničku krizu u eurozoni, pa su deset godina ignorirale strukturne probleme perifernih zemalja. Tako se i moglo dogoditi da je Grčka do prije godinu i pol prejednostavno dolazila do jeftinih kredita koje sada ne može platiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 01:23