SVJEDOK POKAJNIK

Miloš Simović: Šešelj je tražio ubojstvo premijera Đinđića

 Matija Koković/CROPIX

BEOGRAD - Vojislav Šešelj, vođa srpskih radikala na suđenju u Haagu, te Aca Tomić, šef Vojne službe sigurnosti, direktno su povezani s ubojstvom srpskog premijera Zorana Đinđića, piše srpski portal Blic. Naime, te su informacije proizašle iz svjedočenja uhićenog pripadnika zemunskog klana Miloša Simovića prilikom policijskog ispitivanja.

- Simović je bio visoko pozicioniran unutar zemunskog klana i o političkim vezama 'zemunaca' znao je isto koliko i pokojni vođa mafijaša Dušan Spasojević - rekao je za srpski Blic izvor upoznat sa istragom.

Simović je policiji rekao kako zna mnogo o pozadini ubojstva premijera Đinđića, ali i Slavka Ćuruvije, vlasnika 'Dnevnog telegrafa', te se raspitivao kako bi mogao poboljšati svoj 'status'.

Zahvaljujući njegovim svjedočanstvima, srpsko specijalno tužiteljstvo preispituje raniju odluku o odustajanju od kaznenog progona Šešelja i Tomića zbog Đinđićeva ubojstva. Međutim, brojni izvori upućuju kako pravih razloga za odustanak od njihova progona nije ni bilo stoga se vjeruje da je odustajanje bilo strogo političke naravi.

Šešeljevo se ime nikada nije našlo na optužnici, no tereti ga se da je potakao Milorada Ulemeka Legiju i Dušana Spasojevića da ubiju premijera.

S druge strane Tomić je bio 38. optuženi od strane Specijalnog tužiteljstva, a među brojnim kaznenim djelima od korupcije preko terorizma do otmice nalazi se i ubojstvo Đinđića. Od njegovog se progona odustalo 2004.

Tomić se, navodi odvjetnica obitelji Đinđić, s Legijom i Spasojevićem u više navrata još 2003., no bilo je previše političkog pritiska da bi mu se sudilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 07:02