POČELO SUĐENJE

Mila je na mrežama vrijeđala islam, krenuo je val prijetnji i uvreda: ‘Dobila je 100.000 poruka mržnje‘

Prijetilo joj se da će je raščetvoriti, rasporiti, raskomadati, isjeći, naveo je njezin odvjetnik
Mila
 Bertrand Guay

Trinaest osoba u dobi od 18 do 30 godina na sud će u Francuskoj zbog prijetnji smrću tinejdžerki koja je pisala antiislamističke komentare na društvenim mrežama. Djevojka poznata samo pod imenom Mila je morala promijeniti školu zbog poruka koje su joj stizale nakon video snimki i komentara u kojima je vrijeđala islam, a ona i njezina obitelj dobili su policijsku zaštitu.

Ovaj slučaj potaknuo je raspravu o pravu na blasfemiju i kritiziranju religija u Francuskoj koju proteklih godina potresaju slučajevi međuvjerskog nasilja.

Djevojčin odvjetnik izjavio je da je dobila preko 100.000 poruka mržnje putem interneta te fotošopiranih fotografija na kojoj je dekapitirana. Prijetilo joj se da će je raščetvoriti, rasporiti, raskomadati, isjeći, naveo je njezin odvjetnik, a djevojka plave kose obrijane sa strana mirno je ušla u sudnicu dok su je slijedila škljocanja brojnih kamera.

"Kur'an je prepun mržnje, a islam je glupa religija", napisala je u siječnju 2020 na Instagramu, kada je imala 16 godina. Drugi video je objavila u studenom iste godine, na TikToku, nakon što je islamski ekstremist ubio učitelja Samuela Patyja jer je ovaj na satu pokazao karikature proroka Muhameda.

image
Mila
Bertrand Guay

"Zaslužuješ da ti se prereže grkljan", bila je jedna od poruka. "Napravit ću tebi ono što su napravili Samuelu Patyju", stajalo je u drugoj. Zbog tih i sličnih prijetnji dobila je policijsku zaštitu, a u njezinu obranu skočio je i predsjednik Emmanuel Macron koji je istaknuo da je "zakon jasan".

"Imamo pravo na blasfemiju, na kritiziranje i karikiranje religija", rekao je Macron.

Ovaj sudski slučaj pozorno se prati u Francuskoj u kojoj je atmosfera vezana za muslimansku manjinu, sekularnu državu, policijsku brutalnost i islamski ekstremizam došla do usijanja.

"Ne mogu vjerovati da je tih 13 osoba prošlo kroz naš obrazovni sustav, a ne znaju da je legalno kritizirati religije i da to nema nikakve veze s rasizmom", rekao je Macron.

Odvjetnici obrane ističu da su njihovi klijenti nepravedno izvedeni na sud te trpe zbog tisuća drugih anonimnih komentatora na internetu kojima se ne sudi.

image
Mila
Bertrand Guay

"Moj klijent je zbog ovoga izvan sebe. Imao je poprilično glupu brzu reakciju, kakvih imamo na tisuće svaki dan na Twitteru", izjavio je odvjetnik jednog od optuženika, Gerard Chemla.

Optuženima prijeti dvije godine zatvora u 30.000 eura kazne zbog maltretiranja na internetu. Mila, koja je u međuvremenu postala mila desnici i aktivistima za slobodu govora, piše knjigu u kojoj će opisati svoja iskustva, a nosit će naslov: Plaćam cijenu za vašu slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 05:35