UPUTILI PISMO

Francuski generali zazivaju puč zbog islamista: ‘To su snovi 80-godišnjaka u papučama‘

U pismu dvadeset generala u mirovini piše o „opasnosti po Francusku“, „islamizmu“ i „hordama iz predgrađa“...
Francuski predsjednik Emmanuel Macron
 Ludovic Marin/AFP

Otvoreno pismo grupe umirovljenih generala u kojem se traži „obrana Francuske“ od islamizma nailazi na simpatije javnosti. To je problem za predsjednika Emmanuela Macrona pred izbore naredne godine.

Snovi „osamdesetogodišnjaka u papučama“ – tako je francuska ministica obrane Francoise Parly na Twitteru opisala otvoreno pismo generala. Ali, proteklih dana je debata krenula svojim tokom i vlastima predsjednika Emmanuela Macrona više ništa nije ni smiješna ni banalna, javlja Deutsche Welle.

Komentatori u Parizu čak pismo smatraju velikim adutom desničara i svojevrsnim početkom kampanje pred izbore idućeg proljeća.

U pismu objavljenom u jednom konzervativnom magazinu dvadeset generala u mirovini piše o „opasnosti po Francusku“, „islamizmu“, „hordama iz predgrađa“ koja naseljavaju migranti i gdje navodno vlada bezakonje.

Taj apel u dramatičnom tonu vrhunac bilježi u jedva skrivenom pozivu na puč: ukoliko vlasti sjede skrštenih ruku, „moglo bi doći do finalne eksplozije i intervencije naših aktivnih drugova“ kako bi se zaštitile francuska civilizacija i nacija.

Među potpisnicima je i nekadašnji general Christian Piquemal koji je 2016. otpušten iz vojske zbog radikalnih desničarskih svjetonazora. Neki drugi su aktivni članovi i lokalni funkcioneri Nacionalnog okupljanja (bivšeg Nacionalnog fronta), desničarske stranke koju predvodi Marine Le Pen. Otvoreno pismo su do sada potpisale stotine drugih bivših oficira.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin najavio je „masivnu i besprimjernu akciju protiv separatizama“. Trebalo bi biti kontrolirano više od 700 džamija – a u slučaju potrebe neke će biti i zatvorene.

Na listi potpisnika se pak našlo i osamnaest aktivnih vojnika koji će biti otpušteni iz službe. To je najavio načelnik Glavnog stožera Francois Lecointre. Časnici koji su potpisali pismo su obrisani iz rezervnog sastava vojske.

Marine Le Pen je s radošću dočekala otvoreno pismo: „Obveza je svih francuskih patriota (…) da ustanu i stvarno spašavaju zemlju“, napisala je ona. Ipak je dodala da to mora biti „mirna borba“, stvarajuću naizgled distancu od koketiranja sa pučem.

Pikantno je što se apel generala pojavio oko 60. godišnjice propalog puča protiv predsjednika Charlesa De Gaullesa zbog politike prema Alžiru. Upravo je uz pomoć tih pučista Jean-Marie Le Pen šezdesetih osnovao Nacionalni front. Njegova kćer Marine očito dijeli s ocem naklonost „batu vojničkih čizama“, napisao je na Twitteru ministar unutrašnjih poslova Gérard Darmamin.

Istraživanjem javnog mnijenja već duže se zna da Marine Le Pen i njena stranka među pripadnicima vojske uživaju veću podršku nego u općoj populaciji, kaže politolog Bruno Cautrès. „U vojsci je snažan osjećaj propasti Francuske i prijetnje izvana“, kaže on. No dodaje da je u vojsci i vrlo jaka opredijeljenost vrijednostima Republike te da zato nema prave opasnosti od državnog udara.

Politički bi stvar mogla biti opasna za Macrona jer skreće pažnju na njegovu navodnu slabost u odnosu na Le Pen kad je u pitanju unutrašnja sigurnost. Ankete pokazuju da građani vrlo loše ocenjuju Macronov doprinos sigurnosti. Sada ispitivanje televizijske stanice LCI pokazuje da 58 Francuza ima simpatije za otvoreno pismo generala. Među pobornicima Nacionalnog okupljana je podrška najveća, čak 86 posto.

„Vrlo jednostavno: ovo je izborna kampanja. I nije slučajno što se Marin Le Pen pridružuje ovoj inicijativi“, kaže Frank Baasner iz Njemačko-francuskog instituta. Akcija je, kaže, usmjerena protiv Macrona i pokušaja da društvo nađe kompliciranu formulu u kojoj nisu suprotstavljeni javna sigurnost i integracija te prihvaćanje drugih religija.

Brutalni islamistički napadi koji su proteklih godina zavijali Francusku u crno čine od ove problematike najosjetljiviju temu pred izbore. Baasner kaže da u vojsci postoji određen postotak ljudi koji bi sve željeli rješavati čvrstom rukom.

„Ta ideja o izgubljenoj Francuskoj je nostalgična, ali je i izraz zbunjenosti i igranje s vatrom“, dodaje ovaj stručnjak.

Na to je Macron u posljednje vrijeme reagirao skretanjem udesno, pokušavajući pridobiti dio birača Marine Le Pen. Ljevica u Francuskoj oštro je kritizirala predsjednika zbog novih policijskih zakona i zakona protiv „islamskog separatizma“. Kvadratura kruga za Macrona je pokušaj da se prikaže kao branitelj vrijednosti Republike, a da istovremeno ne bude poput Le Pen.

Prema anketama, bilo bi pravo čudo ako se i naredni predsjednički izbori ne bi završili u drugom krugu u kojem bi se opet našli Emmanuel Makron i Marine Le Pen. Ankete njoj već šest mjeseci daju blagu prednost (trenutno 26 prema 25 posto), što znači da bi se u drugom krugu nadmetali za još polovinu biračkog teijla i da bi ishod izbora mogao biti neizvjesan do kraja, piše DW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:42