PROŠIRIO SE IZ ITALIJE

Megapožar kakav Slovenija ne pamti gasi više od 1.000 ljudi, evakuirano nekoliko sela: ‘Ovo poprima tragične razmjere‘

Požar se s talijanske strane proširio u Sloveniju unatoč pokušajima gašenja iz zraka

Požar u Sloveniji

 Crt Piksi/Delo/Cropix, Twitter

Više od 1.000 slovenskih vatrogasaca bori se s vatrenom stihijom koji je u srijedu na slovenski dio regije Kras stigao iz Italije.

Na teren su došli i ministar obrane Marjan Šarec te zapovjednik civilne zaštite Srečko Šestan, javljaju slovenski mediji. Najavljen je i dolazak slovenskog premijera Roberta Goloba te Janeza Lenarčiča, europskog povjerenika za upravljanje krizama.

Požar se s talijanske strane proširio u Sloveniju unatoč pokušajima gašenja iz zraka u kojemu su sudjelovala tri slovenska i dva talijanska helikoptera. Ni požari kod Trsta se ne smiruju, grad je praktički ostao izoliran od ostatka pokrajine Furlanija-Julijska krajina, a prema zadnjim informacijama Trst bi mogao ostati bez struje. Vatra koja guta talijanski dio Krasa širi se i na područje Jamiana, gdje je evakuirano više od 100 ljudi.

U Sloveniji su ugrožena naselja Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu i Nova Vas gdje se provodi evakuacija stanovništva, objavio je popodne regionalni stožer civilne zaštite pokrajine Primorska. Najteža je situacija u općini Doberdob koja leži tik uz slovensko-talijansku granicu, javljaju tamošnji mediji. Sirene su se oglasile i u Šempetru pokraj Nove Gorice.

Mještani ugroženih kraških sela privremeni smještaj pronašli su u Opatjem Selu. Evakuirano je oko 20 osoba kojima je pružena psihosocijalna pomoć te hrana.

Kako je za 24ur ispričala nekolicina evakuiranih građana, sve je bilo obavijeno gustim dimom, a na selo je padao i vreli pepeo.

- Jednostavno nismo mogli disati, rekli su.

Vatra se brzo širi krškim terenom, jer vjetar puše s mora prema unutrašnjosti, pa se vatra brzo širi od Italije do Slovenije.

Kako javlja portal 24ur, na slovenskoj strani navodno su izgorjele tri kuće, no za to još nema službene potvrde. Neki od vatrogasaca zadobili su opekline prilikom gašenja požara, a zbog gustog dima neki imaju respiratorne probleme. Suočavaju se i s logističkim problemima s vodom jer im je otkazao sustav hidrantske mreže, pa vodu dovoze cisternama i pune bazene iz kojih vodu skupljaju helikopteri. Izgorio je i veliki bazen iz kojega su helikopteri skupljali vodu.

Vatra prijeti i Mirenu koji se nalazi neposredno uz granicu s Italijom. Prema riječima Srečka Šestana, zasad nema nestašice vode.

- Nema razloga za paniku, no situacija je vrlo ozbiljna. Ljudi bi trebali biti strpljivi i dati prednost vatrogasnim vozilima na cesti, poručio je Ervin Čurlič iz Civilne zaštite za sjevernu Primorsku. Dodao je da neki stanovnici nisu htjeli napustiti svoje domove tijekom evakuacije.

Zbog promjene smjera vjetra, situacija na Krasu se iznenada pogoršala. Sve raspoložive snage iz cijele Slovenije angažirane su na gašenju požara.

Kako je rekao ministar obrane Marjan Šarec, tijekom obilaska područja, gašenje iz zraka uvelike je otežano zbog gustog dima.

Vojnomedicinska jedinica je u pripravnosti radi sanacije opeklina, a vojska će osigurati i hranu za vatrogasce na terenu. Stiže i vodeni top.

image

Konvoj hrvatskih vatrogasaca na putu za Sloveniju

VZŽ Istarske
image

Konvoj hrvatskih vatrogasaca na putu za Sloveniju

VZŽ Istarske

- Požar na Krasu poprima tragične razmjere. Slovenska vojska pomaže već peti dan, nastavit ćemo pomagati koliko možemo, poručila je na Twitteru Slovenska vojska.

U popodnevnim satima u pomoć stiže i policijski helikopter koji će termovizijskom kamerom snimati opožarena područja. Na taj način vatrogasci bi imali bolji pregled terena i mogli bi brže donositi odluke.

Hrvatska pomaže Sloveniji

U pomoć talijanskim kolegama uskočili su i hrvatski vatrogasci. Naime, u popodnevnim satima iz Umaga i Pazina upućeno je devet vatrogasaca s četiri autocistrene i jednim zapovjednim vozilom.

Na temelju zahtjeva poslanog preko Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu u Sloveniju je iz Hrvatske upućen i zrakoplov kanader radi gašenja požara na području Kostanjevice na Krasu.

- Uputili smo kanader u Sloveniju kako bismo pomogli našim prijateljima i susjedima koji se bore s ovim velikim požarom. Hrvatska je sretna jer ima vrhunske pilote koji pomažu kad je to najpotrebnije, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Po završetku angažmana u Sloveniji, zrakoplov HRZ-a vratit će se u matičnu bazu u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Lenarčič: ‘Preopterećeni su i europski kapaciteti‘

Europski povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič se zaputio na Vatrogasnu olimpijadu na Celju, ali se odlučio zaustaviti na Krasu kada se pogoršala situacija s požarom.

- Situacija je kritična u velikom dijelu Europe. Bjesne požari u nekoliko zemalja istodobno. To je veliko opterećenje za nacionalne kapacitete i zato dobivamo pozive u pomoć. Europski centar prošloga je tjedna dobio zahtjev iz četiri zemlje, Portugala, Francuske, Slovenije i Albanije. Problem je kada zahtjevi stižu u isto vrijeme, pa su preopterećeni i europski kapaciteti. Bez obzira na tešku situaciju došla je do izražaja i europska solidarost. Ponovno će se aktivirati i zrakoplov iz Hrvatske, rekao je europski povjerenik.

image
Crt Piksi/Delo/Cropix
image
Crt Piksi/Delo/Cropix
image
Crt Piksi/Delo/Cropix
image
Crt Piksi/Delo/Cropix
image
Crt Piksi/Delo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:59