TEŠKO MU JE

MASOVNI UBOJICA BREIVIK IDE U ŠTRAJK GLAĐU, DO SMRTI! 'U zatvoru je nehumano, pao sam godinu jer ne mogu učiti'

(FILES) A picture taken on August 24, 2012 shows self-confessed mass murderer Anders Behring Breivik arriving in court room 250 at the central court Oslo to be sentenced for his twin attacks last year that left 77 people dead, bringing to a close one of the most spectacular trials in Norway's history. Norwegian mass killer Anders Behring Breivik has said he wants to study political science at the University of Oslo, the institution said on July 30, 2013. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
 AFP

OSLO - Norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik zaprijetio je štrajkom glađu do smrti u znak prosvjeda protiv zatvorskih uvjeta, prenosi u srijedu BBC.

Breivik tvrdi da je držan u izolaciji od 2. rujna, s tim da mu je na dan dopušteno sat vremena biti izvan samice.

Breivik je 2011. ubio 77 ljudi u središtu Osla i u kampu mladih. Godinu dana kasnije osuđen je na 21 godinu zavora.

Svoje tvrdnje o pogoršanim zatvorskim uvjetima iznio je u pismu poslanome medijima u Njemačkoj i švedskoj. U svojem pismu 36-godišnji Breivik ističe da su ga loši zatvorski uvjeti prisilili da padne godinu na političkim znanostima na sveučilištu u Oslu.

"Učenje i prepiska nisu ljudski mogući pod takvim okolnostima, i to vrijedi za sve koji su izolirani u takvim uvjetima", navodi se iz dijela Breivikova pisma na internetskoj stranici.

Breivik je napisao da će, budu li uvjeti ostali nepromijenjeni, štrajkati glađu do smrti, objavljuju norveški mediji.

Nitko u zatvoru Skien, gdje drže Breivika, trenutno ne štrajka glađu, kazao je direktor zatvora Ole Kristoffer Borhaug za BBC. On je odbio komentirati uvjete pojedinih zatvorenika.

Norveški ministar pravosuđa Anders Anundsen također je odbio komentirati Breivikove tvrdnje, prema listu Dagbladet.

Sveučilište u Oslu priznalo je Breivika kao redovnog studenta u srpnju, objašnjavajući da zatvorenici imaju pravo na visoko obrazovanje ako polože odgovarajuće ispite.

Breivik se već žalio na "nehumane" zatvorske uvjete, uključujući i na činjenicu da je dobivao hladnu kavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 18:03