UŽAS U AFRICI

MASOVNA SMAKNUĆA U JUŽNOM SUDANU Baze UN-a već pružile utočište za 40 tisuća ljudi

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon najavio da će i oni na najvišim položajima biti procesuirani za kršenje ljudskih prava i zločine protiv čovječnosti čak i ako budu tvrdili da za njih nisu znali
 Irene Scott / UNMISS / AFP

Vlada Južnog Sudana najavila je danas veliku ofenzivu na pobunjeničke snage, pristaše izgnanog podpredsjednika Rieka Machara, koje su zauzele dva strateški važna grada, zaoštravajući time dodatno situaciju nakon što su prošloga buknuli nemiri.

UN-ove baze već su pružile utočište za 40 tisuća ljudi, no izbjeglica će sigurno biti još. Reporteri, humanitarci i UN-ovi pripadnici spominju okrutne odmazde, smaknuća stotina ljudi istovremeno u gradovima Bor i Bentiu. Procjenjuje se da je do sada ubijeno između 500 i tisuću ljudi. Pobunjenici napadaju i UN-ove baze, a jednom od napada prošloga su tjedna poginula i dva UN-ova mirotvorca iz Indije.

Improvizirani izbjeglički kamp UN-a u Južnom Sudanu (foto: Tony Karumba / AFP)

Dok Velika Britanija i SAD organiziraju posljednje evakuacije svojih građana u toj zemlji - Amerikanci su u Južni Sudan uputili 150 marinaca, a vlada Velike Britanije poslala je danas treći, posljednji zrakoplov - UN je najavio kako će dodatno pojačati prisutnost svojih postrojbi u toj zemlji. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je lidere zaraćenih strana da pokušaju pronaći političko rješenje najavljujući da će i oni na najvišim položajima biti procesuirani za kršenje ljudskih prava i zločine protiv čovječnosti čak i ako budu tvrdili da za njih nisu znali.

Borbe u Južnom Sudanu, koji se odcijepio od Sudana 2011. nakon referenduma, započele su nakon što je prošlog tjedna predsjednik Salva Kiir, inače pripadnik većinskog naroda Dinka, objavio da je spriječio puč. Machar, predstavnik naroda Nuer, izgnan prošloga ljeta, odbija optužbe da je pokušao svrgnuti Kiira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 18:41