VAŽAN KORAK

Malena država u srednjoj Africi dobila prvu ženu na čelu Vlade: Imenovana Manuela Roka Botey

Roka Botey dolazi na mjesto bivšeg premijera Francisca Pascuala Obame Asuee koji je tu dužnost obnašao gotovo osam godina.

Manuela Roka Botey

 YouTube

Manuela Roka Botey imenovana je premijerkom Ekvatorske Gvineje i tako postala prva žena u povijesti te malene srednjoafričke zemlje na toj dužnosti, objavila je državna televizija TVGE u utorak.

"Imenujem Manuelu Roka Botey na dužnost predsjednice vlade za koordinaciju uprave", napisao je predsjednik Teodoro Obiang Nguema Mbasogo u izvršnoj uredbi pročitanoj na TVGE-u.

Manuela Roka Botey je zamjenica dekana filozofskog fakulteta nacionalnog sveučilišta Ekvatorske Gvineje (UNGE). U vladu je ušla u kolovozu 2020. kao ministrica prosvjete i športa.

"Prvi put u Ekvatorskoj Gvineji žena je imenovana za premijera", napisao je na Twitteru potpredsjednik i predsjednikov sin Teodoro Nguema Obiang Mangue, poznat kao Teodorin. "Ovo je još jedan dokaz zauzimanja za ravnopravnost spolova u našoj zemlji", istaknuo je.

Roka Botey dolazi na mjesto bivšeg premijera Francisca Pascuala Obame Asuee koji je tu dužnost obnašao gotovo osam godina.

Obiang je predsjednik Ekvatorske Gvineje od 1979., što ga čini svjetskim rekorderom u duljini vladavine aktualnog predsjednika, osim monarha. Jedan je od najbogatijih afričkih političara.

Međunarodne nevladine organizacije i zapadne zemlje redovito ga optužuju za progon oporbe, nepoštovanje ljudskih prava i za endemsku korupciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:41