KRAJ IDILE ZA KORUMPIRANE LIDERE

Francuski sud plijeni imovinu diktatorima

Pariz je dugo bio utočište za korumpirane afričke diktatore, no tome bi mogao doći kraj nakon što je francuski sud odobrio istragu za sustavnu krađu državne imovine protiv Teodorina Obianga, 43-godišnjeg sina predsjednika Ekvatorijalne Gvineje.

Šume platile umjetnine

Francuski istražitelji također mogu nastaviti prikupljati dokaze protiv obitelji gabonskog predsjednika Alija Bonga Ondimbe te predsjednika Republike Kongo Denisa Sassoua Nguessa, koje su zajedno s Obiangom zbog sumnje da pariški život na visokoj nozi financiraju pronevjerenim državnim novcem, još 2007. prijavile tri udruge.

Najdalje je zasad stigla upravo istraga protiv Obianga, protiv kojeg je izdana i međunarodna tjeralica. Policija je u veljači dva tjedna popisivala inventar njegove pariške sedmokatnice vrijedne 80 milijuna eura: dragulje, umjetnine, antikni namještaj, skupa vina od 1,5 milijuna eura.

Do nekih od ključnih dokaza istražitelji su došli prije dvije godine - agencija za borbu protiv pranja novca ustanovila je da su državne šume Ekvatorijalne Gvineje kupile umjetnine vrijedne više od 18 milijuna eura iz kolekcije pokojnog dizajnera Yvesa Saint Laurenta. Obiang je tada bio ministar poljoprivrede i šumarstva, a 109 umjetnina danas se, kako se vjeruje, završilo je u šest Obiangovih kuća u inozemstvu. Dok je on živio na visokoj nozi, 70 posto stanovništva u njegovoj domovini živjelo je ispod UN-ove linije siromaštva od dva dolara na dan - i to unatoč tomu što je Ekvatorijalna Gvineja jedna od najbogatijih u Africi kad se uzme u obzir BDP od 50.000 dolara po stanovniku.

Bogati, a siromašni

No, većina bogatstva je u rukama predsjednika Teodora Obianga i njegove klike. Kako bi sina zaštitio od francuskih vlasti, predsjednik mu je pokušao isposlovati diplomatski imunitet: imenovao ga je za trajnog delegata pri UNESCO-u, a potom i za potpredsjednika zemlje.

Francuski sud nije bio impresioniran te je naredio i prodaju devet zaplijenjenih Obiangovih automobila, koji su na aukciji ovaj tjedan postigli cijenu od 2,8 milijuna eura. To je bio samo manji dio njegove flote, koju je 2009. uvezao iz SAD-a. Tada je u Pariz stiglo sedam Ferrarija, četiri Meercedesa, pet Bentleyja, četiri Rolls-Roysa, dva Bugattija...

Denis Sassou-Nguesso

Državni milijuni preusmjereni obitelji

Vjeruje se da obitelj 70-godišnjeg predsjednika Republike Kongo u Parizu ima 24 kuće. Sassou-Nguesso se na vlast vratio nakon građanskog rata 1997., a u međuvremenu je dva puta “pobijedio” na izborima, oba puta bez istinske opozicije. Francuski istražitelji su navodno došli do dokaza da je tvrtka Franck Export najmanje devet milijuna eura iz kongoanskog proračuna preusmjerila na račune vladajuće obitelji.

Ali Bongo Ondimba

Predsjednikova obitelj ima 39 kuća u Parizu

Gabonski predsjednik naslijedio je svog oca Omara Bonga koji je zemljom vladao 41 godinu, sve do smrti 2009. Aktualnog predsjednika očeva je stranka izabrala pod sumnjivim okolnostima. Obitelj ima 39 kuća i stanova u Parizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:29