NEREDI U SUSJEDSTVU

MAKEDONIJA POSTAJE NOVO KRIZNO ŽARIŠTE MOSKVE I ZAPADA Lavrov: 'Antivladin zanos je režiran izvana!'

People wave Macedonian flags and raise their hands during an anti-government protest in downtown Skopje on May 17, 2015. More than 20,000 people rallied in Macedonia's capital to demand the resignation of Prime Minister Nikola Gruevski's government which is grappling with a deep political crisis and an outbreak of violence. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
 DIMITAR DILKOFF/AFP

SKOPLJE - Je li kriza u Makedoniji nova točka spora i napetosti između Rusije i Zapada? Ruski Komersant navodi kako je “skopski Majdan” usmjeren na destabilizaciju ruske prisutnosti na Balkanu. Rusija se osjetila ugroženom zbog nemira u Makedoniji, smatrajući da tamošnja oporba igra prema “ukrajinskom scenariju”. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kaže kako se ne može oteti dojmu da između događaja u Kumanovu i oporbenih prosvjeda protiv premijera Nikole Gruevskog postoji određena poveznica.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova navodi kako postoje dokazi da je “revolucionarni” antivladin zanos u Makedoniji režiran izvana.

Rusi smatraju da je ovo još jedan napad na njihove nacionalne interese jer kad Moskva počne surađivati s nekom europskom zemljom, SAD to nastoji to omesti.

Makedonija je jedna od rijetkih europskih zemalja koja nije uvela sankcije Rusiji, a s Gruevskim je dogovoreno da Makedonija bude na trasi ruskog plinovoda Turski tok, koji je naslijedio propali Južni tok.

Destabilizacija Makedonije dovodi u pitanje sudbinu plinovoda te se između redaka može zaključiti da u Kremlju misle kako je sve ovo organizirano s ciljem upropaštavanja još jednog ruskog strateškog projekta. Gruevski je bio jedan od rijetkih stranih državnika koji su pohodili veliku vojnu paradu u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom. ( V. Vurušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:43